‘Geschrokken’ bonden gaan beter voorlichten tegen discriminatie

4

De ABU en NBBU zeggen hun leden te zullen gaan aanspreken op het naleven van regels om discriminatie te voorkomen. Adjunct-directeur Jurriën Koops van de ABU zegt ‘erg geschrokken’ te zijn over de uitkomsten van een onderzoek naar discriminatie in de uitzendbranche. NBBU-voorzitter Bart Jeroen Croll zegt dat de branche nog flink moet investeren om iedereen gelijke kansen te geven. Maar Koops en Croll plaatsen ook kanttekeningen bij het onderzoek.

De resultaten zijn niet goed en niet goed te praten’, zegt Koops in een reactie op de bevinding dat bijna 77 procent van de uitzendbureaus meewerkt aan een discriminerend verzoek. Het afstudeeronderzoek van de sociologen Evelien Loeters en Anne Backer, waaruit dat bleek, heeft bij de ABU naar eigen zeggen voor ‘grote commotie’gezorgd. De bond zegt nog meer te moeten gaan doen om haar leden duidelijk te maken hoe zij moeten reageren als ze een verzoek krijgen liever geen Turken, Marokkanen of Surinamers in te zetten.                                      

Koops en Croll plaatsen wel kanttekeningen bij het onderzoek. ‘Er is niet aangetoond dat discriminerende verzoeken vaak door opdrachtgevers worden gedaan’, zegt Koops. En dat uitzendbureaus in reactie op de telefonische verzoeken niet direct afwijzend hebben gereageerd, wil volgens Croll nog niet zeggen dat ze bij de uiteindelijke selectie ook daadwerkelijk aan het verzoek zouden hebben voldaan.
 
Reden tot actie
De bonden zien in de uitkomsten van het onderzoek wel reden tot actie. De ABU gaat haar gedragsregels ter voorkoming van discriminatie opnieuw onder de aandacht brengen en zegt ook speciale workshops te gaan organiseren om leden duidelijk te maken hoe ze met discriminerende verzoeken moeten omgaan. De bond wil er ook meer aandacht aan geven in opleidingsprogramma’s en in het examen voor intercedenten. Volgens Koops bemiddelt de sector meer dan 700.000 arbeidskrachten, waaronder 132.000 allochtonen. ‘We zijn juist een grote bemiddelaar van allochtonen.’
 
De NBBU zegt dat de oplossing ligt in het geven van voorlichting over de kansen van werken met een flexpopulatie met diverse achtergrond en het overtuigen van inleners die willen selecteren op oneigenlijke gronden.

Minderhedenorganisaties ‘geschokt’
Minderhedenorganisaties hebben woensdag in een gezamenlijke verklaring staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken gevraagd om een ‘harde aanpak van discriminatie en werkloosheid onder niet-westerse migranten’. De organisaties, verenigd in het Landelijk Overleg Minderheden, zeggen ‘geschokt te zijn over de omvang van de schandalige praktijk van discriminatie in de uitzendbranche.’

Lees ook
Driekwart uitzendbureaus honoreert discriminatie

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

4 reacties

  1. Mensen, waar zijn we mee bezig. Iedereen in Nederland heeft dezelfde rechten en plichten, mensen beoordelen op afkomst en/of huidskleur is onethische en niet juist. Iedereen die daar aan meedoet, is zelf niet goed bezig ( dan zeg ik het nog netjes ).

    Iedereen zou zich moeten schamen die hieraan meedoet!!!!

  2. Dit is natuurlijk een onderzoek van niks. Het is een MAATSCHAPPELIJK probleem en niet een probleem van de uitzendbranche. Wederom worden we onterecht in een kwaad daglicht gezet. Ga als uitzendbureau maar klanten bellen en vraag of ze allochtonen willen aannemen, wedden dat 77% NEE zegt….

Reageer