Sociale partners waarschuwen na mislukte pilot vangnetters

0

Werkgevers en werknemersorganisaties waarschuwen voor een verkeerde uitvoering van de wet die moet zorgen dat langdurig zieke flexmedewerkers weer re-integreren. Dat doen zij nu een pilot daarvoor is mislukt. UWV kan de namen van de zieke flexwerkers niet aanleveren. De Stichting van de Arbeid vraagt minister Asscher om helderheid over de houdbaarheid van de Wet BezaVa.

In de sectoren tuinbouw, transport en de detailhandel werd geprobeerd om uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband die ziek waren, weer aan het werk te helpen. Dit project loopt vast omdat het UWV de komende twee jaar de gegevens van deze mensen niet aan kan leveren, zo stellen de sociale partners. Het UWV is volgens hen een ‘onmisbare schakel’, zo schrijven ze in een brief aan Asscher van Sociale Zaken.

Reactie
Tegen nu.nl ontkent een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken dat de pilot mislukt is. ‘Er is geen enkele sprake van mislukt of niet doorgaan.’ Uit de pilot zou juist moeten blijken dat wet- en regelgeving aangepast moet worden, waardoor een en anders iets later van start gaat.

Wet BezaVa
Per 1 januari 2014 wordt de werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van tijdelijke werknemers die ziek uit dienst gaan. Er moet een hogere premie worden betaald als er meer werknemers met een tijdelijk dienstverband in de Ziektewet (ZW) of WIA zitten. Op dit moment betaal je als werkgever voor vaste medewerkers een gedifferentieerde premie WGA. Straks betaal je die ook voor tijdelijke werknemers die in dienst zijn (WGA-flex en ZW-flex).

 

Lees ook:

3-vragen over de WGA

Werkgevers en werknemers moeten samen werken aan WGA-voorstel

 

Bronnen: nu.nl en Stichting van de Arbeid

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer