Helft scholieren heeft een bijbaan

0

Ruim 236.000 scholieren hadden vorig jaar een bijbaan. Dat betekent dat bijna de helft van de scholieren in het voortgezet onderwijs in de leeftijd van 15 tot 20 jaar betaald werk heeft.

Dat meldt het CBS in de Jeugdmonitor.

Er is een stijgende lijn: in 2013 had 42% van hen betaald werk naast school.

Minder dan 12 uur

De meeste werkende scholieren (83%) hebben een baan van minder dan 12 uur per week. Zes op de tien geven aan dat ze wel eens in de avonduren werken, oftewel tussen 7 uur ‘s avonds en 12 uur ’s nachts. Jongeren mogen vanaf hun zestiende ’s avonds werken en dan uiterlijk tot 11 uur. Bijna acht op de tien scholieren met een baan werken op zaterdag, ruim de helft werkt op zondag.

Meisjes hebben iets vaker werk dan jongens. Havisten hebben het vaakst een bijbaan (54%). Daarna volgen vwo’ers (49%) en vmbo’ers (47%).
Gemiddeld verdiende een scholier 1600 euro per jaar. Jongens verdienden iets meer dan meisjes. Havisten verdienen over het algemeen het meest, ongeveer 1800 euro.

Vakkenvuller meest populair

Zowel jongens (38%) als meisjes (22%) hebben het vaakst een bijbaan als vakkenvuller. Bij de jongens is een bijbaan krantenbezorger en keukenhulp ook populair (beide ongeveer 10%). Daarnaast werkt ongeveer 5% van de jongens met een bijbaan als kelner/barpersoneel en evenzoveel als verkopers.

Bij meisjes is na vakkenvuller, een bijbaan als kassamedewerker het meest populair (ruim 15% van de meisjes met een bijbaan doet dat), gevolgd door verkoper (kleine 15%), kelner/barpersoneel (12-13%) en keukenhulpen (+/- 8%).

Bron: CBS

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer