Hoogleraar: Vrouwen met flexbaan overheid komen op straat te staan

0

De Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen houdt zijn hart vast als het gaat om de huidige crisis en de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Zo mild als het effect van de vorige crisis was op de arbeidsmarkt, zo fors kan het nu worden, aldus de hoogleraar in het dagblad Trouw vandaag.

In de crisis tussen 2008 en 2010 waren werkgevers nog terughoudend met het ontslaan van hun personeel, omdat er krapte op de arbeidsmarkt voorspeld was. De bedrijven hadden goede jaren achter de rug en vet op de botten, maar nu zal de werkloosheid zeker stijgen bij een nieuwe dip, aldus de hoogleraar.

Werkloosheidspercentage
Een werkloosheidspercentage is moeilijk te voorspellen, vind Wilthagen in Trouw. “We zitten nu waarschijnlijk boven de 6 procent. Gaan we naar de 8 procent? Koffiedik kijken. Ik weet dat advocatenkantoren druk bezig zijn met het voorbereiden van grote ontslagrondes. Maar echt in vrije val zullen we niet raken als je kijkt naar hoe onze economie en arbeidsmarkt er voor staan."

Vrouwen gaan baan verliezen
Wilthagen vrees voor de banen bij de overheid. Hier zal fors worden ingegrepen, en dan vooral onder vrouwen, vermoed hij. “Normaliter zie je bij een crisis dat mannen met een flexbaan in de industrie als eerste op straat komen te staan. Ditmaal zijn dat vrouwen bij de overheid: daar werken veel vrouwen, vaak op tijdelijke basis. Die verliezen nu hun baan."

Hoe banen te redden?
Van de export hoeven we ditmaal ook weinig te verwachten, als het om het redden van banen gaat. Ook daar is de crisis toegeslagen, vertel Wilthagen. “Je zult dus iets anders moeten doen, zoals het opnieuw openstellen van deeltijd-ww om bedrijven door het dal te helpen," zegt de hoogleraar arbeidsmarkt in het Trouw-artikel. "Er hebben niet zoveel mensen gebruik van gemaakt: 63.000. In Duitsland waren dat er een miljoen. Deeltijd-ww kan wel degelijk helpen, onder de goede voorwaarden: bedrijven moeten belangrijk zijn voor de Nederlandse economie, innovatief en exportgericht.” De overheid zal daar wel vaart mee moeten maken, anders is het mosterd na de maaltijd,” stelt Wilthagen

Scholing
Verder pleit Wilthagen voor scholing van mensen die nu of straks langs de kant komen te staan. “Metaal en techniek, daar zit nog ontwikkeling in, daar moeten mensen naartoe. Laten we voorkomen dat we straks én een hoge werkloosheid én veel onvervulde vacatures hebben."

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer