Meeste personeel gevraagd in zorg, onderwijs, techniek en ICT

0

Het UWV heeft een lijst gepubliceerd met kansrijke en (door de coronacrisis) minder kansrijke beroepen. Daaruit blijkt dat er ondanks de coronacrisis is er nog volop werk in de zorg, het onderwijs, de techniek en in de ICT.

Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktadviseur bij UWV, zegt in een toelichting op de lijst: ‘We zien een duidelijke omslag op de arbeidsmarkt, waarbij het aantal kansrijke beroepen afneemt en een flink aantal beroepen duidelijk minder goede kansen biedt dan voor de coronacrisis. Inmiddels neemt de vraag naar personeel ook weer wat toe en daarmee ook de kans op werk, maar bij veel beroepen nog niet tot het niveau van voor corona.’

Meest kansrijke beroepen

Tussen de meest kansrijke beroepen staan veel functies in de zorg, zoals verzorgende IG, (wijk)verpleegkundigen, operatieassistenten en GZ psychologen. Voor de coronacrisis waren in de zorg al grote personeelstekorten. Ook onder leerkrachten, ict’ers, monteurs, accountants en hoveniers is er nog altijd sprake van een tekort aan personeel.

Bekijk de lijst met meest en minst kansrijke beroepen van het UWV.

Overheid

Bij de overheid spitsten de personeelstekorten zich toe op gemeenten. Veel gemeenten hebben moeite met het invullen van hun vacatures voor beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening, planologie en milieu.
De coronacrisis zorgt bovendien voor extra werk bij gemeenten, UWV en belastingdienst, omdat deze organisaties betrokken zijn bij de uitvoering van diverse steunmaatregelen van de onderheid (zoals de NOW voor het behoud van werknemers door UWV en de Tozo voor zelfstandigen door gemeenten)

ICT

Naast ict-bedrijven hebben ook banken, overheid en bijvoorbeeld online-winkels grote moeite om ict-professionals te vinden. Er is op dit moment extra vraag naar professionals met kennis van cloud-toepassingen en security specialisten om het thuiswerken zo goed en veilig mogelijk te faciliteren. Daarnaast blijven er goede kansen op werk voor onder andere data scientists en programmeurs en developers in specifieke talen en specifieke toepassingen. De moeilijk vervulbare vacatures hebben vooral betrekking op hbo’ers en academici met up-to-date kennis.

Bouw en installatie

De bouw en installatie zijn vrij snel na de intelligente lockdown weer grotendeels opgestart. Sommige werkzaamheden worden naar voren gehaald, zoals onderhoudswerkzaamheden aan gebouwen en infraprojecten van Rijkswaterstaat. Er is bovendien de komende jaren het nodige werk in de energietransitie (bijvoorbeeld de installatie van warmtepompen, zonnepanelen, isoleren van woningen, aanleg van laadpalen). Er blijft dus vraag naar technisch geschoolde vakmensen, technisch administratief personeel en hoger opgeleide projectleiders/constructeurs. De structurele tekorten aan technische vakmensen zullen niet zomaar verdwijnen. Netwerkbedrijven in de energiesector hebben mede door de energietransitie grote behoefte aan monteurs.

Industrie

Ook in de industrie blijft er vraag naar technici, ondanks dat in deze sector de personeelsvraag niet meer op hetzelfde niveau ligt als voor de crisis en de productie is gekrompen. Voor de vacatures die er zijn, zijn goede vakmensen nog steeds moeilijk te vinden. Voorbeelden hiervan zijn de monteurselektro, operators in de proces-en voedingsindustrie, CNC-verspaners, werkvoorbereiders, ontwerpers-constructeurs en PLC-programmeurs (ontwerpers van industriële automatisering). De kansen op de lagere niveaus lijken op dit moment wel afgenomen, bijvoorbeeld voor productiemedewerkers en inpakkers.

Financieel-juridische beroepen

In de financieel-juridische richting is er nog steeds vraag naar accountants. Assistent-accountants, AA-accountants en registeraccountants worden onder andere ingeschakeld voor controles/audits en het samenstellen van jaarrekeningen, maar ze fungeren ook als adviseur van het bedrijfsleven. Er is grote behoefte aan mensen met kennis van rapportage-standaarden en data-analyse technieken (BI). Werkgevers ervaren daarnaast een tekort aan belastingadviseurs (fiscalisten), bijvoorbeeld specialisten op het gebied van omzetbelasting.

Agrarische sector

In groene sector gaat het werk voor hoveniers en boomverzorgers onverminderd door. Vacatures voor hovenierswaren de laatste jaren al moeilijk te vervullen. Daarbij komt dat de vraag vanuit particulieren is toegenomen, aangezien mensen sinds de uitbraak van het coronavirus veel meer thuis zijn.
In de agrarische sector blijft er vraag naar technisch personeel dat gecertifieerd is om met uiteenlopende machines te werken. Doordat er veel vraag is naar technisch opgeleid personeel, is het lastiger voor loonbedrijven om tractorchauffeurs en landbouwmachinisten te vinden.

Minst kansrijke beroepen

De minst kansrijke beroepen boden ook al voor de uitbraak van het coronavirus minder goede kansen op werk. Het gaat hier om beroepen waarvan (een deel van) het werk verdwijnt door digitalisering en automatisering. Naar verwachting blijven de baankansen in deze beroepen (voorlopig) beperkt. Zo is er nog steeds minder werk voor ondersteunende secretariële medewerkers, baliemedewerkers bij banken of postkantoren en bibliotheken en medewerkers van drukkerijen.

Minder vraag door coronacrisis

Sommige sectoren – die voorheen kampten met personeelstekorten – zijn door de coronacrisis zwaar getroffen waardoor de vraag naar personeel in deze sectoren sterk is teruggevallen. Dit geldt onder meer voor beroepen in de horeca, verkoop, beveiliging en transport en logistiek. Zo zijn de kansen voor bijvoorbeeld koks, objectbeveiligers en buschauffeurs ineens een stuk kleiner geworden. Dat de baankansen in deze beroepen zijn afgenomen kan iets tijdelijks zijn, maar het kan ook langer duren als het slechter gaat met de economie.

Bron: UWV

Lees ook: Herstel vacaturemarkt na coronadip zet door

 

 

Over Auteur

Reageer