Randstad plukt vruchten van herstel

2

De opleving van de economie gaat met horten en stoten, maar uitzendbureaus plukken internationaal al volop de vruchten van het herstel. Bedrijven zijn in deze onzekere tijden vooral op zoek naar flexibel personeel en zorgen daarmee voor het eerst in bijna twee jaar tijd weer voor stijgende omzetten in de uitzendbranche.

De Nederlandse marktleider Randstad presenteerde donderdag fraaie cijfers over het tweede kwartaal. Het op een na grootste uitzendconcern ter wereld, achter het Zwitserse Adecco, boekte 16 procent meer omzet en haalde bijna vijf keer meer winst dan in het tweede kwartaal van 2009.

"We hadden aan het einde van het kwartaal 70.000 uitzendkrachten meer aan het werk dan een jaar eerder”, verduidelijkte financieel directeur Robert-Jan van de Kraats de opleving van zijn sector. "Dat is heel relevant nieuws, want voor veel van die mensen is zo’n baan de opstap naar de arbeidsmarkt.”

De opleving voltrekt zich volgens het bekende beeld. In de eerste maanden van het jaar trok de vraag naar uitzendkrachten in de industrie en de techniek al flink aan. Langzamerhand volgen nu ook de administratie en andere dienstverlenende sectoren.

Omdat de Nederlandse economie sterk leunt op de dienstverlening, gaan de ontwikkelingen op de thuismarkt van Randstad voorlopig lang niet zo hard als in landen waar de industrie een grote rol speelt. In het afgelopen kwartaal daalde de Nederlandse omzet van het concern nog met 5 procent, terwijl die in de Verenigde Staten met meer dan 20 procent toenam en die in Duitsland zelfs met 40 procent groeide.

Tekenend was de ontwikkeling bij Yacht, het Nederlandse onderdeel dat hoogopgeleid personeel detacheert. Dat zag de omzet in de voorbije maanden nog altijd fors dalen.

Volgens Randstad-topman Ben Noteboom is Nederland het dieptepunt nu echter voorbij. "We denken dat de ontwikkeling van de Nederlandse markt momenteel op het nulpunt ligt of zelfs al licht positief is." Ook Van de Kraats ziet de toekomst zonnig in. "We zien overal in het buitenland een groeiende vraag, zelfs in Griekenland. Het is onvermijdelijk dat ook Nederland gaat groeien."

De Nederlandse branchegenoot USG People, bekend van uitzendbureaus Start en Unique, toonde zich vorige week al positief over de vooruitzichten. Het bedrijf, dat in nog sterkere mate afhankelijk is van de dienstensector, verwacht begin augustus weer een stijging van de omzet.

Beide bedrijven benadrukten dat de huidige onzekerheid over de economie voor hen juist gunstig is. Hoewel veel indicatoren nog niet wijzen op een krachtig herstel van de economie, zien bedrijven de vraag wel aantrekken. Om zonder al te veel risico’s te kunnen voldoen aan de stijgende vraag, worden vooral flexibele arbeidskrachten aangenomen.

"We zien dat bedrijven met de realiteit zijn geconfronteerd”, aldus Van de Kraats. "Bedrijven en werknemers snappen nu dat de volatiliteit groter kan zijn dan verwacht en een aanzienlijke invloed kan hebben op ondernemingen. De noodzaak om de kosten sneller aan te kunnen passen wordt nu breder geaccepteerd.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Zou Randstad bij economisch herstel ook denken aan al die ex-werknemers die ze om oneigenlijke redenen hebben ontslagen toen het minder ging?
    Waarom horen we niets meer over de mislukte overname van Vedior?

  2. Oneigenlijke gronden? Er zijn her en der een aantal contracten niet verlengd. Das legitiem en logisch (en nodig!) in mindere tijden. De overname van Vedior is inmiddels afgerond en verliep uiterst succesvol.

Reageer