‘Een forse tijdsbesparing komt juist nu goed van pas’

0

Het is van essentieel belang mee te groeien met de nieuwste technologieën op de flexmarkt, waaronder de meest innovatieve software voor backofficepakketten. Openstaan voor deze nieuwe ontwikkelingen, is voor uitzendondernemers cruciaal om in deze kandidatenmarkt een rol van betekenis te blijven spelen.

“Innovatieve en gebruiksvriendelijke software helpt uitzend-, detachering en payrollbedrijven om tot zeker dertig procent aan tijd te besparen op hun backofficeprocessen”, vertelt Sajanth Suntharan, marketingspecialist bij Flexmeester, softwareleverancier voor de uitzendbranche. “Denk daarbij aan modules voor HRM, CRM en cao, urenregistratie, mobiele app, klantportaal, facturatie en verloning.”

Tijdsbesparing van 30%

Een van de beste en snelst groeiende manieren om deze software te ontwikkelen, is momenteel low code development. Een bekend platform is OutSystems, waarvan ook Flexmeester – een webbased Saas-oplossing – gebruikmaakt. Suntharan: “Dit stelt ons in staat snel te reageren op wetswijzigingen en klantenbehoeften. Het voordeel van webbased is dat Flexmeester overal en op alle devices te gebruiken is, zowel op Apple- als Windows apparaten.”

De potentiële tijdbesparing van dertig procent schuilt bij Flexmeester in vier elementen. “Om te beginnen is het pakket heel intuïtief, omdat het is ontwikkeld door experts die zelf meer dan twintig jaar ervaring hebben in de uitzendbranche, bijvoorbeeld als salarisadministrateur. Ten tweede zijn heel veel repetitieve taken of terugkerende handelingen volledig geautomatiseerd, dus dubbele gegevens invoeren hoeft niet meer. Daarbij kun je gemakkelijk zelf correcties doorvoeren. Tot slot heb je minder kliks nodig om in onze software een specifiek doel te bereiken.”

Verschil tussen vast en flex steeds kleiner

Een forse tijdsbesparing komt natuurlijk altijd goed van pas, zeker gezien de verschuiving in de flexbranche van een werkgevers- naar een kandidatenmarkt. “De spanning op de arbeidsmarkt is nog steeds hoog; in het tweede kwartaal van 2023 telde de beroepsbevolking 350.000 werklozen tegenover 427.100 openstaande vacatures. Logisch dus dat uitzendondernemers graag zo veel mogelijk tijd investeren in het (ver)binden en vinden van uitzendkrachten. En minder gedoe met backofficeprocessen vermindert natuurlijk ook de frustratie op de werkvloer.”

Moderne software die ook maandverloningen en de ketenregeling ondersteunt, is cruciaal door de wetswijzigingen die de kloof tussen flex en vast steeds kleiner maken. “De minister van de Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft drie wetsvoorstellen ingediend die naar verwachting ook realiteit worden: het basiscontract in plaats van een nul-urencontract, een langere tussenpoos van 6 maanden naar 5 jaar in de ketenbepaling, en uitzendwerk verkorten met betrekking tot het fasesysteem, zodat mensen sneller een vast contract krijgen.”

Verhoging minimumloon lastenverzwaring

Andere grote verandering is de verhoging van het minimumloon vanaf 2024. “Dat is een echt wettelijk minimumuurloon geworden, onafhankelijk van de cao en niet berekend vanuit een maand-, week of dagloon. Vergeleken met 1 juli 2022 is er ruim dertig procent aan loon bijgekomen voor de onderkant van de markt! Op 1 juli 2022: €10,14 op basis van 40 uur en 21 jaar of ouder. Vanaf 1 januari 2024: €13,27 indien 21 jaar of ouder.

Dat gaat om serieuze bedragen. Voor veel Nederlandse bedrijven is dat een enorme lastenverzwaring. Verder wordt er een toelatingsstelsel in 2026 ingevoerd in plaats van een certificeringsstelsel in 2025. Een overeenkomst is dat de waarborgsom van 100.000 euro nog steeds van kracht is. Dit stelsel is van toepassing op alle bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen aan een derde partijen en is in de meeste gevallen ook van toepassing op uitzendbureaus die hun backoffice uitbesteden. We zijn benieuwd wat voor impact dit zal hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt.”

Met de tijd meegaan

Al deze veranderingen vragen om grote flexibiliteit van de backofficesoftware én om een scherpe focus bij de leverancier van dienst. Zo is Flexmeester echt een specialist in backofficeprocessen. Suntharan: “Uiteindelijk willen wij de allerbeste en meest innovatieve totaaloplossing worden voor de arbeidsmarkt. Dat kunnen we alleen bereiken door gebruik te maken van de best-of-breed-strategie. Wat inhoudt dat wij onze software koppelen met andere innovatieve en toonaangevende pakketten die ook gespecialiseerd zijn in specifieke vakgebieden.” Suntharan en zijn collega’s zien wel dat bedrijven soms een beetje bang zijn voor verandering. “Maar als je eenmaal gebruik maakt van een moderne en gebruiksvriendelijke software, wil je echt niet meer terug! Onze software heb je ook heel snel onder de knie; er zijn slechts drie à vier trainingen nodig om vertrouwd te raken met de functies en de mogelijkheden.”

Sajanth roept uitzondondernemers die nog geen gebruikmaken van de modernste middelen om met hun tijd mee te gaan en om zich heen te blijven kijken. “De wereld verandert echt heel snel, op alle vlakken. Er is van alles gaande, op het gebied van arbeid, en ook zeker op het gebied van software. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en aarzel niet om gebruik te maken van nieuwe technologie. Het bespaart je enorm veel tijd en maakt je werkende leven een stuk makkelijker.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Flexmeester.

 

 

 

 

 

 

 

Over Auteur

Reageer