Rechters oordelen verschillend over payroll-contracten

4

Rechters zijn het niet eens over de status van payroll-contracten. Duidelijk is wel dat ze in alle gevallen oordelen in het voordeel van de werknemer, schrijft mr. Zwemmer in zijn artikel in het Tijdschrift Arbeidsrechtpraktijk. Maar dat heeft tot gevolg dat de ene keer wordt geoordeeld dat de werknemer een arbeidsovereenkomst met de payroller heeft, en de andere keer met de inlener.

 

Het begrip payroll-contract komt in de Nederlandse wet niet voor. In de payroll-cao hebben de cao-partijen vastgelegd dat het bij payrolling om een uitzendovereenkomst gaat. Maar dat kunnen ze niet zomaar zelf bepalen, meent Zwemmer. Een belangrijk kenmerk van de uitzendovereenkomst is de allocatiefunctie en die ontbreekt nu juist bij payrolling.

De schrijver meent dat er een arbeidsovereenkomst bestaat tussen de inlener en de werknemer en niet tussen de werknemer en de payroller omdat de werknemer arbeid verricht voor, en onder het gezag van de inlener.

Inmiddels zijn er een aantal uitspraken (zie onder) over de aard van de overeenkomst in het geval van payrolling. Die uitspraken zijn niet eenduidig. Zwemmer bespreekt er vijf. In alle vijf uitspraken beslist de rechter in het voordeel van de werknemer. Lagere rechters volgen dus niet dezelfde lijn maar oordelen wel vanuit het belang van bescherming van de werknemer. Dat leidt soms tot de vaststelling dat de payroller de werkgever is, zoals bedoeld met de constructie, maar ook tot de uitspraak dat de inlener de werkgever is.

Zwemmer komt tot de conclusie dat het nog niet duidelijk is hoe de constructie van payrolling moet worden beoordeeld. Met het toenemend aantal payrolling-contracten is duidelijkheid over de constructie gewenst. Volgens de vereniging voor payrollondernemingen VPO is de payrollbranche in 2009 met ruim 6% gegroeid, dagelijks zijn er 90.000 werknemers op payroll-basis aan het werk. Naar verwachting groeit dat aantal naar 250.000 werknemers in 2012.

Voor meer duidelijkheid over de status van de payroll-overeenkomst is het nu wachten op een uitspraak van een hogere rechter.


Jurisprudentie:

LJN BK7359 (SOHOR)
LJN BJ3883
LJN BE 8338
JAR 2010/8
LJN BL3954
JAR2010/27

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

4 reacties

 1. Payroll betekend het uitbesteden van het juridisch werkgeverschap. Wat is hier nou zo moeilijk aan?

  Een werknemer heeft een contract met een payroller, de payroller moet zich aan dit contract houden ondanks de contracten met de inlener. De payrollers hebben dezelfde rechten als een uitzendkracht. En dienen gewoon volgens opvolgend werkgeverschap ingeschaald te worden in de fases.

  Dus een werknemer die al 4 jaar bij een bedrijf werkt, dit bedrijf beslist te gaan payrollen. Dan dient de werknemer in fase 4/C uittekomen bij de payroller op dezelfde voorwaarden als bij de inlener.

  Als vervolgens de inlener het contract opzegt met de payroller. Dan blijft de werknemer in dienst en krijgt hij gewoon doorbetaling van zijn salaris. Tot payroller ander werk heeft gevonden en/of ontslag heeft verkregen bij het UWV.

 2. Raoul | Payper op

  Met de ‘discussie’ over de status van komen we niet veel vooruit. Gezag hebben we nodig en dat is nou net wat ontbreekt in de rechtspraak als je de verschillende uitspraken leest. Het kan vriezen, het kan dooien.
  Een mooie opgave voor de VPO om versnelt met een aantal cases duidelijkheid te halen bij de rechterlijke macht.

  In het FD van vandaag een mooie bijdrage van Annemarie de Jong over ‘Gezag gezocht.’

 3. Ik ben sinds enige tijd van een sceptische blik naar Payroll een groot voorstander geworden. Vooral omdat het mij als ondernemer ontzettend veel rust en tijd heeft gebracht en ik mij geen zorgen meer hoef te maken over juridische aspecten omtrent personeel.

  Mijn advies voor mensen die twijfelen is om voordat je een payrollpartner kiest, je je eerst goed inleest in de materie en verschillende leveranciers gaat vergelijken met elkaar. Dit zeg ik omdat er binnen de payrollbranche veel ‘verkopers’ zijn, die afhankelijk van jou kennis een zogenaamde ‘factor’ voorstellen. Dit baseren ze voornamelijk op de persoon die tegenover ze zit en hoeven hierin geen vaste ‘factoren’ te hanteren. Zo liet ik mij bijvoorbeeld eerst informeren door een payrollbedrijf (Tentoo) en omdat ik het gevoel kreeg dat ik hier toch een te ruime offerte kreeg ben ik bij ‘payrollvergelijken.nl’ terecht gekomen. Bij het idee dat Payrollbedrijven tegen elkaar moesten gaan concurreren daalde mijn ‘factor’ aanzienlijk. Top initiatief en zeker een aanrader!

  Eric

 4. ik heb moneteel een contrakt bij een pyroll maar die stopt er mee per 1 januari hoe nu te handelen kan ik zo over stapen naar een ander pyroll

Reageer