De ET-regeling, het gaat nogal eens fout…

0

Elke uitzender die met arbeidsmigranten werkt, weet dat ET niets met sciencefiction te maken heeft maar met de keiharde realiteit van een complexe materie over de verloning van de arbeidsmigranten. Henk Geurtsen (Experts in Flex) legt in een column voor Flexmarkt uit dat in de praktijk nogal eens fout gaat met de berekening van de ET-uitruil, met mogelijk vervelende gevolgen voor het uitzendbureau.

ET staat voor ‘extraterritoriale kosten’. In essentie lijkt het zo simpel: de tijdelijke arbeidsmigrant heeft extra kosten door onder meer dubbele huisvesting, reiskosten naar het thuisland en levensonderhoud. Hier mag door een convenant tussen de uitzendbranche en de Belastingdienst op een fiscaal vriendelijke manier een deel van het loon worden ‘uitgeruild’. Gevolg is dat de uitzendkracht netto meer ontvangt. En het is ook nog eens financieel aantrekkelijk is voor het uitzendbureau.

De realiteit is dat veel softwareontwikkelaars in de veronderstelling zijn dat hun verloningssoftware het helemaal goed doet. Wat lang niet altijd het geval is. De diversiteit in de manieren waarop de uitruil wordt berekend, heeft er toe geleid dat de specialisten van de ABU en NBBU en ik de koppen bij elkaar hebben gestoken. Om alle regels, die in 2018 ook nog eens complexer zijn geworden, goed op een rij te zetten en daar rekenmodellen van te maken. Regels zouden geen regels zijn als bij het opstellen ervan geen grijze gebieden en onduidelijkheden ontstaan. Die onduidelijkheden hebben we voorgelegd aan de Inspectie SZW.

Tool ET-regeling

De uitkomst is dat er een speciale ET-tool op de markt is gekomen. Daarmee kunnen ondernemers zeer eenvoudig de juiste uitruil berekenen. Voor leden van de ABU en NBBU is de rekentool gratis verkrijgbaar. Het wordt spannend om te zien hoelang het duurt, voordat alle verloningspakketten de regeling ook helemaal juist uitvoeren. Dat is nu nog zeker niet het geval. Sommige pakketten ruilen minder uit dan toegestaan. In dat geval worden niet alle mogelijkheden benut en blijven er dus kansen liggen. Maar dat levert geen problemen achteraf op.
In software die teveel uitruilt, ligt dat anders: de uitzendkracht is tevreden en het uitzendbureau in eerste instantie ook. Na een bezoekje van de Inspectie SZW of de SNCU verandert de stemming: het uitzendbureau krijgt de rekening gepresenteerd in de vorm van boetes en verplichte nabetalingen. Inspecteurs zijn druk bezig de regels rond de uitruil op de juiste manier in hun programma op te nemen. Nu zijn de softwareontwikkelaars aan zet om ellende te voorkomen.

Uitzendbureau, let op loonstrook

Voor uitzendbureaus is er ook werk aan de winkel: de juiste berekening op de loonstrook is heel belangrijk. Maar je moet ook duidelijkheid hebben over welke bedragen je mee mag nemen als ET-kosten. Daarvoor is het zaak om een afspraak te maken met de Belastingdienst, zodat ook daar achteraf geen gedoe ontstaat. Het toepassen van bepaalde bedragen ‘omdat de concurrent dat ook doet’, daar heeft de Belastingdienst geen boodschap aan. Er is ook geen landelijke afspraak op dit vlak. Kortom: ook werk aan de winkel voor veel uitzendbureaus.

Deze column van Henk Geurtsen (Experts in Flex) is gepubliceerd in de oktober-editie van Flexmarkt.

 

flexeventFlexevent najaar 2018
Henk Geurtsen is een van de topsprekers tijdens het  Flexevent op 4 december. De ET-regeling is maar een van de praktische onderwerpen die daar aan bod komen. Uitzendondernemers worden ook volledig bijgepraat over de Wet DBA, WAB, de consequenties van de aangepaste 30%-regeling, de wijzigingen loonheffingenplannen voor niet-Nederlanders en de gevolgen van de transitievergoeding vanaf dag één, et cetera.
Verschillende experts praten je tijdens het Flexevent op hoog niveau bij over de belangrijkste zaken waar je als flexondernemer mee te maken krijgt in 2019. Kijk voor het programma en deelname op de site van het Flexevent.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer