Coronacrisis leidt tot recordverlies van uitzendbanen

0

De coronacrisis treft de uitzendbranche het hardst. Het aantal banen bij de uitzendbureaus daalde met 130.000 van het eerste op het tweede kwartaal, een daling van 17%. Zo’n grote daling is nooit eerder voorgekomen.

Dat stelt het CBS op basis van haar meest recente cijfers.

Tot het begin van dit jaar nam het aantal banen nog toe, daalde de werkloosheid en waren er een recordaantal vacatures, maar door de door de coronacrisis is de arbeidsmarkt volledig omgeslagen.
In het tweede kwartaal waren er 322.000 banen minder dan een kwartaal eerder, een afname van 3%. Circa 40% daarvan komt voor rekening van de uitzendbranche. Het aantal banen bij de uitzendbureaus daalde met 130.000 van het eerste op het tweede kwartaal, een daling van 17%. Zo’n grote daling is nooit eerder voorgekomen, meldt het CBS.
Eerder meldde het CBS dat in het eerste kwartaal – waarin slechts een halve maand coronacrisis zit – het aantal banen bij uitzendbureaus ook al daalde met 27.000 ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Lees ook: Impact corona in maart: 65.000 oproep- en 8.000 uitzendbanen weg

Minder flexkrachten

Terwijl het aantal werknemers met een vast contract in het tweede kwartaal is blijven groeien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, is het aantal flexkrachten juist fors afgenomen. In het tweede kwartaal van dit jaar hadden 1,7 miljoen werkenden een flexcontract. Dat zijn er 272.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Van het eerste op het tweede kwartaal daalde het aantal flexwerknemers met 119.000. Deze daling betrof grotendeels flexkrachten die minder dan een half jaar in dienst waren. Vooral voor kelners en barpersoneel met een flexkracht viel het werk weg. Dat geldt ook voor flexkrachten die werkten als verkoopmedewerker in de detailhandel, bestuurder van voertuigen, administratief medewerker en schoonmaker of keukenhulp.

Veel minder uitzendkrachten

Vooral het aantal uitzendkrachten nam relatief veel af vergeleken met vorig jaar, met 74.000. Waren er in het tweede kwartaal van 2019 nog 274.000 uitzendkrachten, in het tweede kwartaal van dit jaar is hun aantal gekrompen tot 200.000.
Eerder meldde het CBS dat in het eerste kwartaal van 2020 ons land 231.000 uitzendkrachten telde. Dat waren er toen 39.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook het aantal oproep- en invalkrachten is fors gedaald (-50.000). In het tweede kwartaal vorig jaar waren er nog 547.000 oproep- en invalkrachten, in het afgelopen kwartaal daalde hun aantal naar 497.000.
De uitzend- en oproep/invalkrachten maakten hiermee bijna de helft uit van de totale afname van het aantal flexwerknemers in het afgelopen jaar.

Afname openstaande vacatures

Afgelopen half jaar is het aantal openstaande vacatures afgenomen met -30% tot 200.000 eind juni. Eind juni stonden de meeste vacatures open in de handel (38.000), de zorg (33.000) en de zakelijke dienstverlening (33.000). Gezamenlijk zijn deze sectoren goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
In vergelijking met eind 2019 daalde het aantal vacatures in alle bedrijfstakken. De daling was in de eerste helft van 2020 het grootst in de handel (-20.000 vacatures minder dan per eind 2019), gevolgd door de horeca (-14.000) en de zakelijke dienstverlening (-13.000). Overigens was de afname van het aantal vacatures in het tweede kwartaal minder sterk dan in het eerste kwartaal.

Vacaturegraad lager

De vacaturegraad is dan ook afgenomen in het tweede kwartaal naar 24 (aantal vacatures per duizend banen). Ter vergelijking, vorig jaar bereikte de spanning op de arbeidsmarkt het hoogtepunt, toen was de vacaturegraad 34.

Spanning arbeidsmarkt afgenomen

Door de afname van het aantal openstaande vacatures en het oplopend aantal werklozen is de spanning op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal afgenomen tot 57 vacatures per 100 werklozen. Een kwartaal eerder waren dat er nog 81.

Lees ook: Arbeidsmarkt ondanks coronacrisis nog steeds krap

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer