PvdA tornt aan langer flexcontract jongeren

0

De PvdA probeert onder het plan uit te komen om werkgevers gedurende de economische crisis toe te staan jongeren langer met een tijdelijk contract te laten werken.

Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van het wetsvoorstel om werkgevers in principe tot 2012 de ruimte te geven jongeren tot 27 jaar langer een flexcontract te geven dan nu is toegestaan.

Het plan is gebaseerd op een motie van VVD-leider Mark Rutte die door een ruime Kamermeerderheid – ook door de PvdA – vorig jaar is gesteund. Maar PvdA-Kamerlid Ton Heerts diende dinsdag een wijzigingsvoorstel in.

Hierdoor zouden werkgevers een ontslagvergoeding moeten betalen als zij na het langere tijdelijke contract de jonge werknemers alsnog op straat zetten. Dat dient volgens Heerts ter compensatie voor de onzekerheid, waarin de jongeren tijdens hun flexcontract in hebben gezeten.

Als het wijzigingsvoorstel van de PvdA wordt afgewezen, zei Heerts niet uit te sluiten dat de regeringspartij tegen het oorspronkelijke plan zal stemmen.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) waarschuwde dat het amendement van de PvdA precies het omgekeerde doet van wat het oorspronkelijke plan beoogd. De bedoeling is volgens Donner om werkgevers tijdens de crisis te verleiden jongeren langer in dienst te houden. Terwijl het PvdA-voorstel juist bazen zou afschrikken met dreigende ontslagkosten.

Nu moet de werkgever na maximaal drie tijdelijke contracten in een periode van hoogstens drie jaar bepalen of hij iemand in vaste dienst neemt. Met de motie-Rutte zou een flexcontract voor jongeren een vierde keer verlengd kunnen worden en de tijdelijke aanstelling maximaal vier jaar mogen duren.

Door het PvdA-amendement zouden jongeren die na het vierde contract alsnog worden ontslagen, maximaal vier maandsalarissen als vergoeding krijgen. Dat zou dezelfde ontslagvergoeding zijn, die ze gekregen hadden bij een vast contract.

De SP steunt het amendement van de PvdA. De grootste oppositiepartij heeft vorig jaar al tegen de motie-Rutte gestemd, omdat het de rechten van jongeren te veel zou aantasten. Maar de overige regeringspartijen CDA en ChristenUnie zijn het met de VVD eens dat een onzeker, extra tijdelijk contract in crisistijd altijd beter is dan geen werk.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer