VPO verwacht 20 procent groei van aantal payrollers

1

Er zijn bijna 150.000 mensen aan het werk via een payrollconstructie, waarbij werkgevers de verantwoordelijkheid voor het personeel uit handen geven aan bijvoorbeeld een loonadministrateur. Dit komt neer op 2 procent van de ongeveer 7 miljoen werknemers in Nederland.

De payrollers werken vooral in de horeca, de overheid en het onderwijs. Daarnaast zijn ze ook veel in de ict-sector, de tuinbouw en dienstverlening te vinden.

Stijgend aantal payrollers

De Vereniging voor Payroll Ondernemingen (VPO) verwacht dat deze opkomende groep flexwerkers dit jaar nog zal groeien naar ongeveer 180.000 personen. Dat zou een stijging van ongeveer 20 procent betekenen. In 2015 zullen er volgens de VPO 218.000 payroll-werknemers zijn. In maart maakte VPO bekend dat de omzet in de payrollbranche afgelopen jaar met 4 procent gestegen was.

Ruim zes van de tien payrollers zijn vrouw. De gemiddelde leeftijd van deze flexwerkers is 38 jaar. Ruim vier op de tien heeft een opleiding op mbo-, havo of vwo-niveau. Bijna een derde is hoger geschoold.

Bijna driekwart van de payrollwerknemers is aan de slag in het midden- en kleinbedrijf. Volgens VPO zijn payrollondernemingen vaak in bedrijven en sectoren actief waar "het werkgeverschap minder is ontwikkeld”. Hier helpt payrolling volgens de brancheorganisatie het personeelsbeleid professioneler worden.

‘Vakbonden tegen payrolling’

Vakbonden willen juist een einde aan payrolling, omdat werkgevers via deze weg zouden proberen hun verantwoordelijkheid voor het personeel te ontlopen. Vorig jaar zegden de bonden ook hun medewerking aan de cao voor payrollbedrijven op. Ze verweten werkgevers de cao te misbruiken om werknemers hetzelfde werk te laten doen voor minder loon en slechtere bescherming tegen ontslag en bij ziekte. 

‘Laagdrempelige toegang arbeidsmarkt’

Maar volgens VPO zorgt payrolling voor een laagdrempelige toegang tot de arbeidsmarkt voor mensen die anders weinig kans maken op een baan. Het zou ook meer baanzekerheid kunnen bieden in sectoren waar bedrijven onzeker zijn over de hoeveelheid werk. Gemiddeld werken de flexkrachten volgens VPO 2,5 jaar voor een payrollonderneming. Een kwart van de huidige 150.000 payrollers was volgens de brancheorganisatie voorheen werkloos of arbeidsongeschikt.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. De noodzaak is flexibiliteit in deze economische rare tijden, het ontzorgen is ook een wens. Als het ontslagrecht en de risico;s en rompslomp bij de werkgever blijven liggen dan blijft de vraag naar dit soort constructies. Beter is om te kijken wat de redenen zijn waarom bedrijven payrollen en die aan te pakken. Nu verbieden etc. dat gaat niet meer lukken. Wordt iedereen zzp-er.

Reageer