Het ziekteverzuim onder werknemers bedroeg in het tweede kwartaal van 2023 5,0%, maakte het CBS bekend. In vergelijking met een jaar eerder betekent dit een daling.
Om seizoenseffecten uit te sluiten wordt steeds vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Zo zijn in de winter verzuimcijfers altijd hoger. In de afgelopen zeven jaar, van 2016 tot en met 2022, was in elk tweede kwartaal het ziekteverzuim hoger dan een jaar eerder. Vorig jaar bedroeg het ziekteverzuim in het tweede kwartaal 5,4%. Het CBS spreekt daarom van een omslag.
In de twaalf jaar voor 2016 schommelde het ziekteverzuim op of rond de 4%. Het huidige verzuimcijfer ligt daar dus met 5% nog behoorlijk boven.
Ziekteverzuim naar sector
Traditioneel is het ziekteverzuim verreweg het hoogst in de sector zorg en welzijn. Met een verzuim van 7% in het tweede kwartaal is dat ook dit keer het geval. Het goede nieuws is dat ook hier het verzuim daalt. Vorig jaar was het nog 7,5%. De sectoren vervoer en opslag (6,1%) en industrie (5,7%) maken de top 3 van sectoren met het hoogste verzuim compleet.
In de Financiële sector (3,1%), Landbouw (3,4%) en de Specialistische zakelijke dienstverlening (3,5%), waar ook de uitzendbranche onder valt, is het ziekteverzuim het laagst.
Alleen in de kleine sector delfstoffenwinning steeg het verzuim. In de sector Verhuur van en handel in onroerend goed bleef het ziekteverzuimpercentage gelijk. In alle andere sectoren was sprake van een daling.