‘Bouw- en infrabedrijven zitten met een personeelsdilemma’

0

In de laatste maanden van 2011 is de vraag naar professionals op het gebied van bouw, civiel en ruimtelijke ordening (RO) gekrompen met 31% ten opzichte van dezelfde periode in 2010, aldus Yacht. De slechte marktvooruitzichten doet merendeel van de bedrijven kiezen voor een flexibele schil.

Volgens het recruitmentbedrijf Yacht komen bouw- en infrabedrijven de komende periode voor een lastig arbeidsmarktdilemma te staan: snijden in of vasthouden van personeel.

Analyse
Uit de analyse "Trends en ontwikkelingen op de Bouw, Civiel & RO arbeidsmarkt" van Yacht-medewerker Joost Duffhues is voor bijna alle sectoren de afgelopen maanden een behoorlijke daling te zien van het totaal aantal gepubliceerde print en online vacatures tot november dit jaar (vergeleken met vorig jaar).

Dalende vacatures
Zoals verwacht daalde het aantal vacatures bij de sector overheid en zakelijke dienstverlening (advies- en ingenieursbureaus) met respectievelijk 53 procent en 32 procent. Daarnaast is ook een duidelijke daling in de energie & telecom en de zorg zichtbaar. Van het aantal gepubliceerde print- en online vacatures tot november 2011, is vooral het aantal vacatures op het gebied van Ruimtelijke Ordening (RO) gedaald met 59 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Op de voet gevolgd door civiele vacatures met 40 procent en bouw vacatures met 26 procent, zo meldt Yacht.
 
Structureel tekort
De arbeidsmarktvooruitzichten blijven onverminderd positief voor bouw- en civieltechnici. Vanuit de markt houdt de structurele vraag naar deze professionals aan, vooral in de werkvoorbereiding (calculatie), het risico- en contractmanagement en het werkveld onderhoud en beheer. “Het structurele tekort aan bouw- en civieltechnici wordt de komende jaren steeds groter door de vergrijzing, de vervangingsvraag en de al jaren teruglopende instroom voor opleidingen op het gebied van bouw- en infrastructuur.”

Dilemma
Duffhues: "De bouw- en infrabedrijven staan door de aanhoudend verslechterende markt de komende periode voor moeilijke keuzes. ‘Houden we ons schaarse vakpersoneel binnenboord of moeten we snijden in ons personeelsbestand? (…) We merken nu duidelijk dat een groot deel van de bedrijven kiest voor een grotere flexibele schil om de onzekere tijden aan te kunnen.”

Stagnerende doorstroming
Omdat veel bedrijven kiezen voor flexkrachten, worden jonge professionals geconfronteerd met een onzekere arbeidsmarkt. “Zij kunnen daardoor besluiten om niet te kiezen voor de bouw- en infrawereld, terwijl we de komende jaren juist nieuwe bouw- en civieltechnici hard nodig hebben. Een onzekere arbeidsmarkt leidt bovendien tot een nog lagere mobiliteit, omdat men kiest voor de veiligheid van de huidige baan. Daardoor stagneert ook de doorstroming van getalenteerde technici," aldus Duffhues.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer