Kroonlid SER: Veel verborgen werkloosheid onder zzp’ers

4

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moeten gelijke rechten en plichten krijgen als werknemers in loondienst. Daarvoor moet een nieuw sociaal vangnet komen, aldus Ferdinand Grapperhaus, hoogleraar arbeidsrecht en kroonlid bij de Sociaal-Economische Raad (SER) dit weekeinde in het tv-programma Nieuwsuur.

Grapperhaus waarschuwt voor verborgen werkloosheid onder de zzp’ers. De inkomsten van zelfstandigen lopen hard terug en veel van hen verdienen minder dan een minimuminkomen. Van de zelfstandigen zegt twaalf procent eigenlijk liever een vaste baan te willen, aldus de hoogleraar: "Twaalf procent, dan praat je al gauw over 50.000 mensen die je moet optellen bij de werklozen. Dan gaan de werkloosheidscijfers met 9 procent omhoog."

Armoedzaaiers 
Volgens Nieuwsuur blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken dat 33 procent van zzp’ers een omzet heeft die lager ligt dan 25.000 euro. 47 procent van de zelfstandigen kan niet terugvallen op een alternatief gezinsinkomen. De SER berekende eerder dat 60 procent van de zelfstandigen na aftrek een bedrag onder een minimuminkomen overhoudt.

‘Zorg voor overkoepelend criterium’
”Ik vind dat we dit structureel moeten aanpakken’’, aldus Grapperhaus. "Zorg voor een overkoepelend criterium: of je nu in dienstverband of als zelfstandige werkt, je draagt verplicht bij aan verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of inkomensverlies. En daar kun je dus ook aanspraak op maken als je je werk kwijtraakt.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

4 reacties

  1. Marianne Sturman op

    Wat is het verschil dan nog tussen een ZZP-er en een uitzendkracht? Als een ZZP-er gebruik wil maken van sociale zekerheid, dan kan hij/zij zich toch laten verlonen door een Payroll bedrijf? Volgens mij is een ZZP-er een ondernemer en bij mij weten is er voor andere ondernemers ook geen sociale zekerheid geregeld.

  2. Helemaal eens. Stop nu eens met bedenken wat voor anderen goed is. Men heeft er vrijwillig voor gekozen (meest vanwege het overdreven regelen van alles).

  3. Inderdaad laat de mensen zelf bepalen wat goed voor ze is.
    Scherp liever de regels aan zodat niet iedere malloot voor zichzelf kan beginnen en de markt kapot kan maken,omdat ze anders niet aan het werk kunnen komen.
    Ze verzieken de markt en niemand kan meer wat verdienen.
    Word niemand beter van

Reageer