De 10 belangrijkste transacties in de flexmarkt in 2022

0

Zelf had hij verwacht dat het in 2022 een stuk rustiger zou worden door zaken als de oorlog in Oekraïne en de inflatie. Maar financieel adviseur Roel Ter Steeg van Corporate Finance International zag de transacties in de flexmarkt gewoon vol doorgaan. Hoe zag 2022 eruit en wat brengt dit jaar?

Wat betreft fusies en overnames in de flexmarkt was 2022 een druk jaar. “In 2021 zag je een inhaalslag voor transacties die door corona waren stilgevallen en in 2022 was het nog drukker”, zegt Roel ter Steeg. Hij is managing partner van Corporate Finance International (CFI) dat fusies en overnames in onder meer de flexmarkt begeleidt. 2022 kende weinig ‘corona-nasleep’ en ten opzichte van het jaar daarvoor met bijna 10 procent meer transacties in de flexmarkt: 49 in totaal, versus 45 in 2021.

Omzetranglijst beeldmerkOp 8 juni wordt de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 gepubliceerd. Deze Omzetranglijst wordt jaarlijks door Flexmarkt in samenwerking met Corporate Finance International (CFI) samengesteld.
Tijdens het Flexevent worden op 8 juni de awards aan de categoriewinnaars uitgereikt. Wil je daarbij zijn, meld je dan hier aan voor het event. De Omzetranglijst wordt gepubliceerd in de juni-editie van Flexmarkt magazine. Nog geen abonnee? Schrijf je dan hier in om het magazine te ontvangen.

Financiering lastiger

Voor dit jaar verwacht Ter Steeg net zo veel drukte als afgelopen jaar. “Wel merken we dat de financiering lastiger is dan voorgaande jaren. Transacties duren net even wat langer of soms kost het meer tijd voordat partijen elkaar qua transactiesstructuur weten te vinden.” Vooral wat Nederlandse transacties betreft dan. Dit geldt minder voor buitenlandse transacties. “Het is lastiger omdat de rente is gestegen en omdat er toch nogal wat onzekerheid zit in de economie vanwege de oorlog, de inflatie en de conjunctuurstatus.”

Dat zijn factoren waar ook andere landen mee te maken hebben – het zijn geen exclusief Nederlandse omstandigheden. Maar de banksetting is wel vrij exclusief voor Nederland, zegt Ter Steeg. “In Nederland zijn er maar drie banken die fusies en overnames financieren en we merken dat zij erg terughoudend zijn.” Als je kijkt naar bijvoorbeeld de Duitse markt, dan zijn er veel meer banken. En in België zitten de bankafdelingen van soms dezelfde groepen als in Nederland, bijvoorbeeld ING, er flexibeler in. “Dat maakt dat die partijen makkelijker meebewegen dan de Nederlandse banken.”

Meer creativiteit

Deals hebben daardoor iets meer tijd nodig en vragen soms wat meer creativiteit. “Het lukt wel, maar het betekent dat er misschien iets meer resultaatafhankelijke prijsvorming plaatsvindt. Denk aan earn outs: als je een bepaalde prestatie neerzet qua omzet of winstgevendheid ontvang je als verkoper een deel van de koopprijs.”

Die creativiteit zit ook in de financieringsstructuren. “Door als verkoper een stuk van de koopprijs in een transactie mee te financieren, een zogenaamde ‘vendor loan’. Of wat we nu aan het doen zijn: een Nederlandse deal die volledig met een Duits commercieel fonds wordt gefinancierd. Daar komt geen Nederlandse bank aan te pas. Je zoekt dus andere financieringsbronnen op.”

Meest significante deal

In de top 10 van belangrijkste fusies en overnames die CFI voor 2022 heeft samengesteld (zie hiernaast) steekt één deal er met en kop schouders bovenuit: de investering van het Amerikaanse Bain Capital in House of HR. “Het is ook verreweg de grootste transactie, van een omvang die je niet zo vaak ziet”, aldus Ter Steeg. Bain is wereldwijd zeer actief in de fusie- en overnamemarkt en ook in diverse sectoren en in verschillende landen in West-Europa. “En House of HR is een dominante partij in de flexmarkt. Op groepsniveau hebben ze nu dus een nieuwe aandeelhouder en dat maakt ook dat we dit tot de meest significante transactie bestempelen”, aldus Ter Steeg.

MSP’ers actief in transacties

Vorig jaar was al duidelijk dat de MSP-markt zich stormachtig ontwikkelt en er een consolidatieslag op deze markt plaatsvindt. Maar dit jaar was minstens zo opvallend, constateert CFI. Zij noteerde een aantal opvallende transacties. Neem HeadFirst Group. Met IceLake als investeerder. “Die is ingestapt voor een flink bedrag om verdere groei mogelijk te maken. Het is ook leuk om te zien dat een van origine Nederlandse speler nu veel verder dan Nederland kijkt en overnames doet over de landsgrenzen heen. Deze partij wil Europa gaan pakken.”

Mogelijkheden te over om te groeien, zegt Ter Steeg. “Wat dat betreft zeggen wij: de groei is eindeloos.” Je kunt autonoom groeien, maar ook met acquisities. “Dat laatste zie je bij het Zwitserse Axiom Partners. Dat heeft IT-flexbedrijf Seven Stars overgenomen en ook FixedToday. Dat valt nu ook onder Cirle8.” Eerder heeft Axiom ook al meerdere overnames gedaan en afgelopen maart hebben ze in Zwitserland zelf een speler gekocht om daar ook te groeien. “Die internationalisering is wel echt kenmerkend voor de MSP-markt.”

Schaalvoordelen

Met relatief lage marges in die markt spelen schaalvoordelen een belangrijke rol. “Uiteraard speelt dat ook bij een House of HR waar we het eerder over hadden, maar in de MSP-markt is dat nog belangrijker. Je moet zorgen dat je grote aantallen doet, omdat daarmee je winstgevendheid sterk verbetert.” In België is de MSP-markt ook nog niet zo ver ontwikkeld, stelt Ter Steeg. “In Nederland is de flexmarkt al veel verder. Als je in België een kantoor overneemt, kun je daar veel sneller je omzet laten groeien dan als je vanaf nul start. Met wat lokale aanpassingen in je businessmodel kun je dus ook in een land als België succesvol zijn.”

Minder impactvolle deals

Samenvattend is over 2022 qua aantallen een even drukke dealdynamiek te zien als het jaar ervoor. “Maar ik verwacht in 2023 wel wat minder impactvolle deals”, voegt Ter Steeg daaraan toe. “De brokken die schuiven waren vorig jaar groot. Afgezien van wellicht enkele transacties verwacht ik niet dat ze dit jaar zo groot zullen zijn.”

CFI verwacht minder grote investeringen in platforms dan afgelopen jaar. “Als je kijkt naar platform versus buy-and-build, dan zie je dat de platformen voor nu waarschijnlijk wel even vaststaan. Maar achter die platformen zitten vaak investeerders en die willen hun geld laten renderen, dus gaan die platformen buy-and-build doen. Dus dan zijn de investeringen misschien net wat minder groot, want zo’n platform is een grote investering, maar de buy-and-build die je vervolgens doet voor dat platform, zijn wat kleiner en dus minder impactvol.”

Maar het jaar is nog relatief jong, zegt Ter Steeg, er kan nog van alles gebeuren. “Zeker in de dynamiek van een groeiende markt als de flexmarkt, met veel sterk groeiende bedrijven.”

Op de vraag welke partijen we in de gaten moeten houden, blijft CFI als adviseur op de vlakte. “Daar moet ik neutraal blijven,” zegt Ter Steeg. “Want discretie is belangrijk. Grotere overnames worden vrij snel ‘geraden’ en een kleine overname in een uithoek van Nederland in een specifieke niche kan trouwens net zo interessant zijn als een grote deal. Juist iets waar veel ondernemerschap zit, kan veel innovatie voortbrengen. Dus ik zou zeggen: houd ook de startups in de gaten, die zijn heel interessant voor je beeldvorming over de markt.”

Snelgroeiende domeinen

Wel kan Ter Steeg nog een opvallende ontwikkeling noemen: een aantal snelgroeiende domeinen die in de flexmarkt te zien zijn. Zoals de zorg en arbeidsmigranten. “Neem de Labour Power Company die zich op arbeidsmigranten richt. Vijf jaar geleden was dat nog een concept waar investeerders niet in geïnteresseerd waren. Het was een schimmig gebied waar je niet mee geassocieerd wilde worden. Tegenwoordig is het veel meer geaccepteerd, mede door de sterk verbeterde positie van arbeidsmigranten en de strengere naleving.”

Een derde domein is dat van ‘KYC’ bij de banken – ‘know your customer’. “Als je als klant een bankrekening opent bij een bank, ga je door een hele molen om gecontroleerd te worden. Op dat soort processen werken alleen al bij één bank duizenden mensen. Het is een grote markt. Zie bijvoorbeeld een transactie als die van de Welten Groep, die niet op deze lijst staat omdat ‘ie pas in januari dit jaar definitief was. Net als bij de MSP’ers verwachten we daar de komende jaren veel van.”

Omzetranglijst 2023 top 10 fusies en overnames

Transacties gaan gewoon door

Als hij verder de glazen bol inkijkt, wordt het mistig – zegt Ter Steeg. “Ik had zelf verwacht dat het, vanwege de oorlog en zaken als inflatie, vorig jaar wel een stuk rustiger zou worden. Maar dat is niet gebeurd in de tweede helft van het jaar. Sterker nog: we merken ook dit jaar dat het gewoon vol doorgaat. En ook voor de komende jaren verwacht ik dat de transacties gewoon door blijven gaan.”

Daar zijn twee redenen voor, zegt Ter Steeg. Eén is het feit dat de markt van flex bijna van nature groeit vanwege de uitstroom van mensen. “Er is zowel minder capaciteit als kennis beschikbaar. Mensen zijn gewoon erg schaars. Daarmee wordt de flex-invulling steeds groter en ook internationale sourcing wordt steeds belangrijker.” Als het uren-volume niet toeneemt, dan verwacht Ter Steeg dat in ieder geval de marge toeneemt. “Dat zie je nu ook al. Daarmee stijgt de omzet en ook de winstgevendheid van deze sector.” Dat is een dusdanig structureel beeld dat Ter Steeg verwacht dat dit de komende vijf tot tien jaar niet gaat veranderen.

Aantrekkelijk verdienmodel

Daarnaast biedt de flexmarkt een heel aantrekkelijk verdienmodel. “Dus daar zijn veel investeerders van nature in geïnteresseerd en er is momenteel nog steeds veel geld beschikbaar. Investeerders zoeken goede rendementen, dus ik verwacht ook daarom dat er veel transacties blijven komen. Ook omdat er veel kopers interesse hebben in deze markt.”

“In de flexmarkt zitten ongelofelijk veel jonge ondernemers”, zegt Ter Steeg. “Er komen ook steeds nieuwe ondernemers bij. Die in een heel kort tijdsbestek soms een heel succesvolle bedrijfsgroei neerzetten.” Hij blijft zich daarover verbazen, zegt Ter Steeg. “In de afgelopen 25 jaar zijn er ieder jaar weer nieuwe successen neergezet. Er blijven daardoor echt mooie pareltjes beschikbaar. Daar is Nederland echt uniek in.”

Dé partij van 2022: House of HR

Het verhaal van het Belgische House of HR leest als een jongensboek, vindt Ter Steeg. “Twee ondernemers die begonnen zijn met niks. Met eerst één investeerder aan boord en toen de volgende. Nu hebben ze meerdere investeerders en doen ze veel overnames. Het is een groeiverhaal dat iedereen aanspreekt en ze blijven maar doorgaan. Van België zijn ze naar de Benelux gegaan en nu trekken ze steeds verder Europa in.”

House of HR is heel duidelijk over haar groeistrategie: dat is sterke organische groei en gerichte overnames in bestaande en nieuwe markten (buy-and-build). Van de zestien aankopen vorig jaar in totaal, heeft House of HR er in Nederland zes gedaan. “Nederland speelt een belangrijke rol. Naast de add-ons die ze doen voor de platformen die ze hebben, hebben ze vorig jaar ook voor het eerst in een zorgpartij geïnvesteerd, zorgdetacheerder TMI. Naast de labels die ze al hadden, hebben ze dus nu ook een nieuwe niche gevonden.”

 

Verdienmodel flexmarkt

De flexmarkt is voor investeerders interessant omdat het een aantrekkelijk verdienmodel kent. Ter Steeg: “met relatief weinig risico en lage investeringen kunnen investeerders snelle omzetten met goede rendementen maken. Dan is het voor investeerders heel aantrekkelijk om daarop in te stappen. En dat zie je ook, want veel partijen in de flexmarkt hebben al een investeerder of worden gekocht door een investeerder.” Het aantal investeerders in de flexmarkt groeit daarmee ook. “Tot op zekere hoogte, want ze moeten met hun fondsen risico spreiden. Ze doen vaak één platforminvestering in de flexmarkt per fonds. Maar je ziet wel dat zodra een fonds is verkocht of als er een nieuwe komt, dat ze een volgende willen doen.”

De Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2023 wordt gepubliceerd in de juni-editie van Flexmarkt magazine. In dit extra dikke nummer ook uitgebreide analyses en interviews met opvallende spelers in de flexbranche. Ook Flexmarkt ontvangen?

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer