Kamp wil registratieplicht uitzendbureaus

16

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil een registratieplicht invoeren voor uitzendbureaus in het handelsregister.

Kamp zei dat woensdag in televisieprogramma Nieuwsuur, waarin de uitbuiting van Poolse werknemers via malafide uitzendbureaus aan de kaak werd gesteld. Volgens een woordvoerster van Kamp wil de minister zo snel mogelijk met een wetsvoorstel komen.

Het idee is dat de Arbeidsinspectie met een register makkelijker het kaf van het koren kan scheiden tussen bonafide en illegale uitzendbureaus. Een meerderheid van de Tweede Kamer van VVD, CDA, PvdA en D66 heeft eind 2008 al bij toenmalig minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) aangedrongen op een verplichte registratie voor uitzendbureaus. Daartoe had brancheorganisatie ABU zelf voorstellen gedaan, omdat eerlijke uitzendbureaus last hebben van de illegale praktijken.

Maar Donner wilde toen niet aan een registratieplicht. Het zou te veel lijken op de oude vergunningsplicht voor de branche en deze was volgens hem niet te handhaven. Zo stelde hij dat er geen duidelijk onderscheid valt te maken tussen het uitzenden van personeel en bijvoorbeeld het plaatsen van werknemers in een andere organisatie via detachering.

Verder zet Kamp plannen van zijn voorganger door om te regelen dat de Arbeidsinspectie, Belastingdienst, gemeenten en uitzendbranche meer gegevens uitwisselen en samenwerken om onderbetaling, ontduiking van premies en slechte huisvesting van vaak Oost-Europees personeel harder aan te pakken. Zo wees de minister op de mogelijkheid om bedrijven te sluiten die bij herhaling gebruik blijken te maken van malafide uitzendbureaus. Volgens zijn woordvoerster heeft een aantal gemeenten dit al eens gedaan door vergunningen in te trekken. Kamp wil met gemeenten bespreken of deze mogelijkheid sneller toegepast kan worden.

Over Auteur

16 reacties

  1. Gewoon koppelen aan SNA! Geen vermelding bij SNA? Inlener aansprakelijk stellen, dan is het zo klaar! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

  2. Het lijkt me eenvoudig het register on line te zetten, inclusief bestuurders, adresgegevens, WKA gegevens etc, zo kun je zien met wie je te maken hebt

  3. Gemeente en rijk wisslen niets uit want Poelen laten zich niet registeren in de GBA, als die plicht er zou komen zouden er in elkgeval al koppelingen gemaakt kunnen worden en komt er in kaart wie waar woont en hoeveel mensen in een woning verblijven.

    Er zijn vele regelingen maar nog steeds nergens een vrijwaring (zoals vroeger). Elk idee van de minster levert weer een keurmerk of controle op wat weer tijd en geld kosten maar verder geen positief element met zich meebrengt om je te onderscheiden van diegene die er een teringzooi van maken.

    Laat de controles op naleving van de CAO nu eens openbaar registeren net zoals het NEN-4000-1 certificeringen.

  4. Raoul van Heese op

    Op LinkedInGroup Flexmarkt leuke poll
    “Minister Kamp van sociale zaken wil ‘inleenbedrijven’ sluiten bij herhaald zaken doen met malafide bureaus!” met keuze uit
    Kamp heeft groot gelijk, geen pardon!
    Kamp heeft een punt, maar gaat wel ver!
    Kamp heeft ongelijk, dit gaat te ver!
    Kamp is gek en draaft compleet door!

    Zie poll via link linkd.in/registratieplicht

  5. Renee de zwart op

    Ik ben het helemaal eens met Donner. Kan iemand mij dan het verschil uitleggen tussen een detacheringsbureau en uitzendbureau?

  6. De uitzendbranche is gewoon een cowboy-wereld, waarbij de ABU (gesteund door de grote uitzenders) om zich te handhaven en in leven te houden (zodat de commissarissen en voorzitters hun gages behouden) weer heeft gelobbyd bij de politiek. Inleners hoe goed u uw best doet, als er door uw uitlener geen premies worden afgedragen, heeft u nog een inleners aansprakelijkheid.. Ook al betaalt u deels via de G-rekening, als u niet op naam, periode en sofinumer betaalt heeft u nog een probleem er bij. Lees ook volgende artikel op flexmarkt: Het checken van de inschrijving bij het SFT is niet voldoende om aan de inlenersaansprakelijkheid voor het betalen van sociale premies te ontkomen:

  7. Nico van Schilt op

    Het zal moeilijk zijn om deze wet er door heen te krijgen.

    Daarnaast ben ik van mening dat ieder die gebruik maakt van uitzendkrachten/uitzendbureau’s er zelf voor moeten zorgen dat ze zaken doen met een organisatie die goed geregistreerd staat. Kijk naar certificeringen zoals ISO of NEN.

  8. Beste mensen,

    allemaal certificaten worden er bedacht om de branche aan te pakken, zoals de minister al zegt moet dit gewoon aangepakt worden. Het bewijs dat de ABU, NBBU en de SNA niet werk, is al bewezen. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds malafide uitzendburerau’s, en de reden waarom bedrijven zaken doen is om 1 ding. GELD!!!

    Als je bij een grote uitzender een productiemedewerker nodig hebt, betaal je al gouw tussen de 16 en 18 euro per uur, voor een 18 jarige! bij een kleine uitzendbureau niet, dan betaal je misschien tussen de 12 en 14 euro.

    Dat is gewoon het probleem, wanneer daarin duidelijkheid in is, dan wordt het een ander verhaal.

    Tevens ben ik van mening dat er gewoon een verplichte contorle moet komen, dus ook wanneer je als eenmanszaak bij de kamer van koophandel komt, moet er een justieel onderzoek komen en je moet beschikken over minimaal 50.000 euro. Dan wordt je opgenomen in een register ( SNA ) en dan weet de klant dat het goed zit, zit het alsnog niet goed, wie is er dan fout? de klant of de uitzender. Je kan ook zeggen dat justitie en de SNA dan fout zijn geweest door niet goed te controleren.

    We kunnen wel weer een norm en/of register erbij na houden, alleen denk ik zelf dar de verantwoording gelegd moet worden bij de controlerende instellinge, deze geven tenslotte met een certificaat aan, dat het bedrijf gezond is!

  9. @Jordi Sol. Waarom denk je dat kleine bureaus lager tarieven hebben? Omdat ze de boel belazeren? Erg kortzichtig! Kleine bureaus hebben nu eenmaal geen duren kantoorpanden, CEO’s, te dure lease auto’s, enz. Daarom zijn er verschillen in tarieven.

  10. Beste Boris,

    dit ook niet wat ik zeg, alleen maar dat er kleine bureaus zijn, welke zeer lage tarieven rekeken. wij zijn een kleine organsiatie met in totaal 5 filialen, en komen in de markt gewoon uitzendbureaus tegen die een 23 jarige voorr 12,50 per uur weg zetten, dit zijn de tarieven welke aangepakt moeten worden, dit is gewoon niet normaal meer.

    en dat kan maar op 1 manier, en dat is harder, sneller en meer op te treden.

  11. J.B. Vallenduuk op

    De Minister is het gedoe over het totaal aantal werkgevers in de bedrijfstak beu, Hij weet straks zeker hoeveel uitzendbureaus er zijn en dan maar hopen dat ABU/NBBU voldoende werknemers vertegenwoordigen om de avv en STIPP overeind te houden.

  12. Registratie plicht?? De ABU bestaat toch al? De NBBU bestaat toch al? de NEN certificering bestaat toch al? Moeten we nu weer iets registreren? Ik dacht dat het huidige kabinet juist ondernemers meer ruimte wilde geven. Ik hoop dat zij zich ook bedenken dat ondanks uitzendbureau’s voor veel werkgelegenheid zorgen en mensen aan het werk helpen.
    Jordi, jij pleit ervoor om 50.000 start kapitaal te hebben? En hoe bevordert dat het ondernemerschap? Ik schudde en nog steeds niet hoor uit mijn mouw hoor. Terwijl ik toch echt een gedreven onderneemster ben. En ja Jordi, ook ik zet wel eens mensen voor zo’n belachelijk tarief weg, partner deal heet dat bij ons, ( jij haalt business bij mij, ik bij jou). Mijn inziens moeten de bureau’s aangepakt worden die malafide zijn, of de werknemers zouden zelf de mogelijkheid moeten krijgen voor het controleren of hen verzekering betaald worden.

    Overigens vind ik dat malafide niets met tarieven te maken heeft, maar met het wel/of niet naleven van de wetgeving.

    Ben eigenlijk wel benieuwd wat het voorstel van die registratieplicht wordt.. Als het maar niet allerlei rompslomp op gaat leveren, plus honderd keer controle per jaar, etc etc. Want die tijd heb ik niet.

Reageer