Manpower helpt slachtoffers van arbeidsuitbuiting

0

FairWork werkt samen met ManpowerGroup aan het project FAIR WORK PAYS! Het uitzendbureau helpt slachtoffers van arbeidsuitbuiting, waarvan het aantal in Nederland wordt geschat op 21 duizend mensen, met het vinden van een baan. Daarnaast ontwikkelen de organisaties samen een gedragscode voor het bedrijfsleven.

Nederlandse instanties hebben slechts 1 procent van de slachtoffers van arbeidsuitbuiting in beeld. Dat zijn er – buiten de seksindustrie – ruim tweehonderdvijftig, op een geschat totaal van 21 duizend. Dat blijkt uit het rapport Verborgen Slavernij in Nederland dat stichting FairWork, op 18 oktober de Europese dag tegen de Mensenhandel, publiceert. Het cijfer is gebaseerd op onderzoek van de VN-organisatie voor arbeid, de ILO. Dat stelt dat wereldwijd ruim 20 miljoen mensen slachtoffer zijn van arbeidsuitbuiting. In de Europese Unie gaat het om 880.000 personen.

Uitbuiting
FairWork zet zich in om Nederland bewust te maken van het feit dat er – soms vlak onder onze ogen – mensen uitgebuit worden. Sinds 1 januari 2005 wordt in Nederland het uitbuiten van mensen voor hun arbeid gezien als een vorm van mensenhandel. Voor die datum was alleen uitbuiting in de seksindustrie strafbaar.

FairWork ziet dat slachtoffers van seksuele uitbuiting vaak anders worden behandeld dan slachtoffers van andere vormen van uitbuiting. ‘Het prototype slachtoffer uit de seksindustrie is een kwetsbare, ernstig getraumatiseerde vrouw, terwijl het prototype slachtoffer van arbeidsuitbuiting een stoere man is die ‘slechts’ te maken heeft gehad met beroerde werkomstandigheden’, zegt Sandra Claassen, directeur van FairWork. ‘Maar de ervaringen van slachtoffers en van mensen die beroepsmatig met hen contact komen, rechtvaardigen dit beeld niet.’

Werk
Als aan slachtoffers van arbeidsuitbuiting gevraagd wordt wat ze het meest nodig hebben, noemen zij steevast ‘werk’. Werk betekent inkomen, dagbesteding, sociale status en het beperken van gezichtsverlies naar het thuisfront. ‘Maar gebrek aan (een in Nederland erkende) opleiding, slechte beheersing van de Nederlandse taal en de vaak onzekere verblijfsstatus maken het voor hen niet gemakkelijk passend werk te vinden,’ zegt Claassen. Zij vindt dat bij de ondersteuning van slachtoffers van arbeidsuitbuiting meer mogelijkheden gecreëerd moeten worden voor bemiddeling naar nieuw werk. Vandaar dat FairWork samen met ManpowerGroup aan de slag gaat om voor deze slachtoffers een baan te vinden.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer