‘Verplicht uitzendbureaus om taalcursus aan te bieden’

2

Uitzendbureaus moeten verplicht worden Oost-Europeanen een taalcursus aan te bieden als zij hier langer dan drie maanden komen te werken.

Dat stelt de PvdA voor aan minister Donner van Integratie.

Hierheen gehaald
PvdA-Kamerlid Martijn van Dam in het Parool: "Het overgrote deel van de Oost-Europeanen verzint niet hier zelf te komen werken, maar wordt hier naartoe gehaald door uitzendbureaus."

Rekening voor de uitzendbureaus
Omdat er voor Oost-Europeanen geen inburgeringsplicht geldt, wil het Kamerlid het via de wet voor uitzendbureaus verplicht stellen dat de Oost-Europeanen Nederlands leren. De rekening zou dan voor de uitzendbureaus zijn.

‘Ze blijven hier toch niet”
Van Dam wijst op de manier waarop Marokkaanse en Turkse gastarbeiders destijds naar Nederland werden gehaald. Net als de Polen, Bulgaren en andere Oost-Europeanen nu, hoefden ook zij toen geen Nederlands te leren. De gedachte was toen, net als nu: ze blijven hier toch niet. “En nu komen er vijf tot tien keer zoveel Oost-Europeanen naar ons land dan toen. Binnen tien jaar zijn hier naar schatting 750.000 Oost-Europeanen."

Louche bureautjes en leefbaarheid
Er is al sprake van veel overlast, aldus het Kamerlid in een interview met het Parool. “Vaak zijn het louche bureautjes die Polen in huizen dumpen in bepaalde buurten in Nederland (…) De leefbaarheid staat onder druk, omdat je je buren niet kunt verstaan.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Dit is wat mij betreft wel erg kort door de bocht… Martijn van Dam zet de uitzendbureaus die met Oost-Europese medewerkers werken hier neer als een groep ronselaars die mensen in een bus lokken en ze in Nederland verplichten te werken!

    En waarom zou het uitzendbureau op moeten draaien voor de rekening. Tot op heden bestaat er een mogelijkheid om anderstaligen via een begeleid leertraject Nederlands te leren, waarvoor het uitzendbureau een korting op de loonheffing krijgt zodat dit kostendekkend is. Helaas is de minister van plan om dit per 2012 alleen nog mogelijk te maken voor het inlenend bedrijf. Omdat de medewerkers hier niet op de loonlijst staan, valt er dus geen korting op de loonheffing te verrekenen, waardoor de uitzendkracht buiten de boot valt…

    Het zou goed zijn om met zijn allen eens naar de voordelen van Oost-Europese uitzendkrachten te kijken, in plaats van steeds de negatieve punten in het nieuws te brengen…

  2. Wie heeft er belang bij talenkennis van medewerkers die de taal (nog) onvoldoende beheersen?

    In willekeurige volgorde:
    * De werknemer
    * Het uitzendbureau
    * De inlener
    * De maatschappij (de overheid)

    Zou het dan niet fair zijn om daar gezamenlijk de schouders onder te zetten en dit eveneens gezamenlijk te financieren.

    De MOE-landers, met de Polen voorop, zijn nodig en ze komen in grote getalen. Het is een taak van het bedrijfsleven scholing Nederlands (NT-2) mogelijk te maken. Een taak van de overheid dit (fiscaal) aantrekkelijk te maken. En uiteraard mag er van de nieuwe medewerker ??k een financi?le inspanning worden verwacht. Lijkt me gezond eigenbelang.

    Onlangs is in Polen door 2 Nederlanse Arbeidsmarktdeskundigen een organisatie opgericht voor het leren van de Nederlandse taal (op A2-niveau) en cultuur al in het land van herkomst. De activeiten van Holenderska Szansa (Kansen in Holland) starten in de loop van 2012. Op die manier zijn nieuwkomers dus beter voorbereid.

Reageer