Overeenkomst met buitenlandse werkgever telt mee in keten

0

De arbeidsovereenkomsten met een buitenlandse werkgever uit dezelfde bedrijfsgroep tellen mee in de keten van arbeidsovereenkomsten.

Ook al is er geen Nederlands recht van toepassing op die overeenkomsten.

De situatie

Een Georgische werkneemster is in Georgië van 1 oktober 2004 tot 1 september 2007 op basis van opeenvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten in dienst geweest bij Ernst & Young Tbilisi.

Aansluitend is ze per 1 september 2007 op een 2-jarig contract in dienst gekomen bij Ernst &Young Accountants LLP. Tussentijds sluiten Ernst &Young Transaction Advisory Services (TAS) en de werkneemster een tijdelijk contract tot 1 september 2010. In januari 2010 worden de activiteiten van Ernst &Young TAS overgenomen door Ernst &Young Accountants LLP. Die laat weten dat de arbeidsovereenkomst van de werkneemster niet verlengd wordt.

De vordering

De werkneemster meent dat er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan en vordert bij de kantonrechter in kort geding doorbetaling en toelating tot haar werk.

Het oordeel

De voorzieningenrechter oordeelt dat er inderdaad een overeenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan. Ook werd de arbeidsovereenkomst met Ernst & Young Tbilisi niet beheerst door Nederlands recht, toch had de overeenkomst alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst (arbeid, loon, gezagsverhouding). De rechter ziet daarom geen reden om deze overeenkomst niet mee te tellen in de keten van arbeidsovereenkomsten.

Verder maakten de verschillende werkgevers allemaal deel uit van een ‘groep’, de Ernst & Young groep (art. 2:24b BW). Uit de parlementaire geschiedenis blijkt het opvolgend werkgeverschap uit art. 6:668a lid 2 BW ook van toepassing is op werkgevers uit een groep. De rechter merkt ook op dat de toepassing van de ketenregeling is ook niet beperkt tot misbruik zoals draaideurconstructies.

Het opvolgend werkgeverschap moet beoordeelt worden op het moment van de overname. De werkneemster bleef rondom de overname hetzelfde soort werk doen ook al was dat op een andere locatie. De rechter meent dat op grond van deze aspecten dat de Ernst & Young Tbilisi en Ernst &Young Accountants LLP elkaars opvolgers zijn.

Bron:
JAR 2010/237, Kantonrechter
Opvolgende werkgeverschap, keten
Kort geding, 30 augustus 2010

Door mr. Ingrid Kooijman

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer