Een werkgever kan niet veel beginnen met een werknemer die zeer laks is in de naleving van verzuimvoorschriften zolang het daar bij blijft.
De feiten
Een werknemer die met ernstige psychische problematiek kampt na het overlijden van zijn partner houdt zich al lange tijd met grote regelmaat niet aan de voorschriften bij ziekte. Na een ziekmelding is hij lange tijd onbereikbaar. De werkgever roept hem op om te verschijnen bij de arbo-arts, waarbij wordt gedreigd met ontslag op staande voet. De werknemer reageert niet en wordt vervolgens daadwerkelijk op staande voet ontslagen. Op dat moment ligt de werknemer wegens een zelfmoordpoging in het ziekenhuis. Direct na ontslag uit het ziekenhuis vecht hij het ontslag op staande voet aan met een loonvordering in kort geding.
De beslissing
De kantonrechter wijst de werkgever er op dat op het overtreden van de voorschriften bij ziekte een sanctie is neergelegd in de wet, namelijk die van opschorting van de loonbetaling. Zonder bijkomende omstandigheden kan het niet naleven van de voorschriften niet leiden tot ontslag op staande voet. En van bijkomende omstandigheden is tijdens het kort geding niets gebleken. De loonvordering van de werknemer wordt toegewezen.
Commentaar
Een frustrerende situatie voor werkgevers die worden geconfronteerd met werknemers die zich niet houden aan het verzuimprotocol. De werkgever kan weinig anders dan loon opschorten, de sanctie die de wet voorschrijft. Pas als een werknemer het echt bont maakt, en verder gaat dan alleen zich niet te houden aan de regels bij ziekte, is ontslag mogelijk gerechtvaardigd.
Kantonrechter Utrecht 17 september 2008, Jurisprudentie Arbeidsrecht 2008 nummer 286