Kortere werkdag vermindert ziekteverzuim

0

Twee uur per dag minder werken en toch hetzelfde loon ontvangen. Dat klinkt als een utopie in crisistijd. In Zweden wordt dit idee al door verschillende werkgevers toegepast. En met succes.

De Zweedse autohandelaar Martin Banck uit Göteborg vertelt in het Duitse weekblad Der Spiegel dat hij zijn werknemers al elf jaar zes uur werken in plaats van de gebruikelijke acht. Tegen hetzelfde loon. Hij wilde zijn werknemers lichamelijk niet te zwaar belasten en minder uitputten. Door de kortere werkdag daalde het ziekteverzuim flink.

Politici in Göteborg, de tweede stad van Zweden, willen de zesurige werkdag nu ook op lokaal niveau invoeren. Zo heeft de Vänsterpartiet, de partij die onderdeel uitmaakt van de Rood-Groene coalitie de kortere werkdag al een paar jaar in haar verkiezingsprogramma staan. Het idee is dat een zesurige werkdag zorgt voor een eerlijkere verdeling van het werk in banen die stressvol zijn, zoals bijvoorbeeld in de zorg. Er wordt nu geëxperimenteerd met de kortere werkdag bij een deel van het gemeentepersoneel.

In Nederland is het idee van de kortere werkdag niet erg populair. Sinds 1990 krimpt onze werkweek niet meer. Toch pleit de jonge historicus Rutger Bregman op De Correspondent voor kortere werkdagen. Hij noemt minder werken een ‘vergeten droom’. Ook fractievoorzitter van GroenLinks, Bram van Ojik ziet dit wel zitten en denkt aan een werkweek van 32 uur. Volgens de voorman moet werk eerlijker verdeeld worden, omdat er simpelweg niet genoeg fulltimebanen zijn.


Bron:
NRC / Der Spiegel


Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer