Bemiddelingsmarkt hard gegroeid, maar omslag is gaande

0

De arbeidsbemiddelingssector in Europa is flink gegroeid de afgelopen jaren, in Nederland zelfs met meest. Maar sinds eind 2018 is er een kentering gaande. Ondanks economische groei, is er een daling in gewerkte uitzenduren.

Dat blijkt uit The Economic Report 2020 van het World Employment Confederation (WEC).

Kanttekening: dit WEC-rapport gaat over cijfers uit 2018-cijfers, het onderzoek betreft schattingen door het Amerikaanse bureau SIA (Staffing Industry Analysts). Die kunnen afwijken van de cijfers van het CBS en de ABU.

Wereldwijde flexmarkt

Om een indruk te krijgen, de wereldwijde arbeidsbemiddelingmarkt was in 2018 goed voor een totale omzet van € 473 miljard, waarvan de VS veruit de grootste markt is. In dat jaar hebben 160.000 bemiddelingsbureaus wereldwijd 58 miljoen mensen aan werk geholpen.
Het grootste deel (80%) van de wereldwijde omzet wordt gerealiseerd door de uitzend- en detacheringsbureaus, overigens een kwart via MSP’s loopt. De omzet van MSP’s zelf (zonder uitzendomzet) bedraagt 6% van het totaal. Recruitmentbureaus zijn samen goed voor 13% van de totale markt en recruitment process outsourcing (RPO) voor 1%.

Nederland

Europa is goed voor 44% van de wereldwijde omzet in arbeidsbemiddeling. Behalve Duitsland, kende alle Europese landen groei in 2018, Nederland groeide zelfs het meest (+14,6%). De recruitmentmarkt groeide in Europa in 2018 met ruim 7%. De omzet van MSP’s en RPO groeide tussen 2015 en 2018 zelfs met resp. 42% en 39%.
Volgens het rapport bezet de Nederlandse markt een 7e positie wereldwijd. De sector bemiddelde in ons land bijna 835.000 mensen in 2018 (vast + tijdelijk personeel).

Daling gewerkte uren

Waar historisch gezien de uitzendsector een goede indicatie is van economische conjunctuur, is volgens het rapport sinds het eind van 2018 voor het eerst geen sprake meer van die positieve correlatie. Waar het BBP (Bruto Nationaal Product) nog steeds groei vertoont (weliswaar minder), daalt sinds eind 2018 het aantal gewerkte (uitzend)uren in Europa. Volgens het rapport hebben uitzendbureaus last van de krapte op de arbeidsmarkt en dus moeite met het vinden en kunnen leveren van kandidaten. Gevolg, ondanks dat de economie het nog heel goed doet, is er sprake van een stagnerende en vervolgens krimpende uitzend- en flexmarkt.

The Economic Report 2020 staat online.

In 2018 deed zich dus voor het eerst sinds 2013 in Europa een krimp van het aantal gewerkte (uitzend)uren voor. Dat past in de lijn van de recente krimpcijfers die we in Nederland kennen. Lees ook:

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer