Duitse arbeidsmarkt open voor nieuwe EU-burgers

0

Het moment is daar: de ‘grand opening’, het ‘moment suprême’. Nadat Nederland en vele andere EU-landen in 2007 hun grenzen openden voor arbeidskrachten uit de nieuwe EU-landen, hebben op 1 mei jl. ook Duitsland en Oostenrijk dit voorbeeld gevolgd.

Een mijlpaal voor de Europese arbeidsmarkt. Vrij verkeer van personen binnen de EU is immers essentieel voor internationale arbeidsmobiliteit. Internationale arbeidsbemiddelaars in Duitsland krijgen nu dezelfde kansen waar wij in Nederland al enkele jaren van kunnen profiteren.

De opinie is echter niet overal positief. En niet verwonderlijk. Want net nu het in Duitsland economisch voor de wind gaat en de werkloosheid met rasse schreden afneemt, wordt een vloedgolf aan Oost-Europese arbeidskrachten voorspeld. Een zorg voor de Duitse arbeidsmarkt? Of juist een zegen?

In Nederland is de toestroom van Oost-Europeanen sinds de eeuwwisseling in ijl tempo gestegen. Het begon deze eeuw allemaal met de Polen uit Silezië die over een Duits paspoort beschikten. Een schreeuwend tekort aan ‘handjes’, met name in de land- en tuinbouw en de food-industrie, zorgde voor de vraag naar een niche: de Oost-Europese arbeidskrachten.

Die migratiestroom werd groter, véél groter. Inmiddels nemen zo’n 200.000, voornamelijk Poolse, arbeidskrachten uit Oost-Europa een belangrijke plaats in op de Nederlandse arbeidsmarkt. We omarmen inmiddels zelfs deze arbeidsmigranten. Onze metaalindustrie maakt gebruik van Poolse lassers, ijzerwerkers en monteurs. Gemotiveerde migranten zorgen elk jaar voor een succesvolle oogst bij Nederlandse tuinders. En de toonaangevende logisitieke sector zou stil komen te vallen zonder de flexibiliteit die veel arbeidsmigranten deze branche bieden.

Als we naar de nabije toekomst kijken, zien we een arbeidsmarkt die sterk vergrijst en veel krapper wordt. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. De Duitse beroepsbevolking zal de komende decennia in omvang afnemen van 41 miljoen naar 26,5 miljoen. Net zoals in Nederland rijst ook hier de vraag: half Duitsland gaat met pensioen, maar wie komt het werk doen? Arbeidsmigranten zijn een zegen voor een vergrijzende arbeidsmarkt. Ook in Duitsland!

Frank van Gool, directievoorzitter OTTO Work Force

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer