De torenhoge jeugdwerkloosheid dreigt littekens achter te laten op een hele generatie, vooral in de Europese Unie. Dat ondermijnt op de langere termijn ook de vooruitzichten voor economische groei. Daarvoor waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in een rapport dat vorige week is verschenen.
Dit jaar zitten volgens een schatting van de ILO wereldwijd ruim 73 miljoen jongeren tussen de 15 en 24 jaar zonder betaald werk. Dat komt neer op 12,6 procent van alle jongeren in die leeftijdsgroep. In de EU is dat percentage zelfs nog hoger. Met name daar bestaat het risico dat een hele generatie hoogopgeleiden voor lange tijd zonder enig vooruitzicht op vast werk blijft zitten, aldus het VN-agentschap.
Jongeren lopen daardoor niet alleen een achterstand op die moeilijk is in te halen, maar dreigen ook het vertrouwen te verliezen in sociaal-economische en politieke instituties. Dat proces is volgens de ILO al zichtbaar in Zuid-Europese landen als Spanje en Griekenland, die de hoogste jeugdwerkloosheid van Europa kennen. De jeugd komt daar massaal in verzet tegen de bezuinigingen en hervormingen die de politiek onder druk van Brussel doorvoert.
(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden