Op de moderne arbeidsmarkt zal altijd behoefte zijn aan flexwerkers, maar we mogen geen tweedeling accepteren, zo stelt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Flexwerk is volgens hem geen probleem, zolang er maar sprake is van ‘goede flex’ .
Asscher zei dat maandag in reactie op een onderzoek van uitzendkoepel ABU. Daaruit blijkt dat het aantal werknemers met een flexibel contract de komende jaren zal toenemen naar 30% in 2020. Asscher nuanceert overigens dit onderzoek en wijst erop dat daaruit blijkt dat de meeste bedrijven blijven werken met vaste contracten.
Fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden
Asscher vindt de toename van flexwerk op zich geen probleem, zolang er maar sprake is van ‘goede flex’. Ook mensen zonder vast contract moeten fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden hebben, een hypotheek kunnen krijgen en een pensioen kunnen opbouwen. ‘Slechte flex’, zoals schijnconstructies om de regels te omzeilen en mensen uit te buiten, moet worden uitgebannen.
Wet Werk en Zekerheid
Over een jaar treedt de Wet Werk en Zekerheid in werking die volgens Asscher de positie van flexwerkers en nieuwkomers op de arbeidsmarkt moet verbeteren. Zo wordt het ontslagrecht vereenvoudigd en krijgen flexwerkers al na 2 jaar recht op een vast contract in plaats van na 3 jaar (ketenbepaling). Asscher is ervan overtuigd dat bedrijven straks eerder bereid zijn om mensen in vaste dienst te nemen, ook al omdat de economie aantrekt.
Payrolling
De overheid zal zelf het goede voorbeeld geven, heeft het kabinet al aangekondigd. De Rijksoverheid stopt met het inhuren van personeel via payrollbedrijven en neemt schoonmakers weer in vaste dienst. Ook wil het kabinet het makkelijker maken voor zzp’ers om een pensioenfonds op te zetten.
ANP
Lees ook: