FNV en ABU in de clinch over draaideurconstructies

1

Het is een hardnekkig verwijt van vakbonden; uitzendbureaus maken gebruik van draaideurconstructies om uitzendkrachten zo lang mogelijk op basis van tijdelijke contracten te laten werken. De ABU wijst op onderzoek dat uitwijst dat dit niet op grote schaal voorkomt.

Vier uitzendkrachten hebben afgelopen woensdag, tijdens de hervatte onderhandelingen over een nieuwe cao voor de uitzendbranche, het stopbord met de tekst: Stop De Draaideur overhandigd aan vertegenwoordigers van de ABU en de NBBU. Karin Heynsdijk, bestuurder FNV Flex, over de reden van deze actie: “Uitzendbureaus geven uitzendkrachten tijdelijke contracten, totdat dat wettelijk niet meer mag. Dan gaan ze voor 6 maanden de WW of de bijstand in om daarna weer terug te keren in hetzelfde onzekere contract in dezelfde baan.”

Draaideurconstructies

De FNV stelt dat veel uitzendkrachten worden ingezet op structureel werk en daarbij hetzelfde werk als collega’s die in vaste dienst zijn. De ABU laat in een reactie weten dat uitzendwerk inderdaad niet is gemaakt om jarenlang uitzendkracht te zijn. Ook de ABU wil voorkomen dat mensen jarenlang in een (uitzend)contract werken zonder zekerheid daaraan te ontlenen.
De ABU ontkent echter dat het probleem van de draaideurconstructies zo groot is als de FNV stelt. De brancheorganisatie wijst op onafhankelijk onderzoek dat in 2020 in opdracht van SZW is gedaan. Daaruit blijk dat draaideurconstructies niet op grote schaal voorkomen.

CAO-onderhandelingen en SER-advies

In mei van dit jaar stapten de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie uit het overleg over een nieuwe CAO voor uitzendkrachten. De ABU en NBBU bereikte wel een principeakkoord met vakbond LBV over een ongewijzigde verlenging van de huidige CAO voor Uitzendkrachten, tot 1 oktober 2021.

Karin Heynsdijk, bestuurder FNV Flex, over de hervatting van de CAO-onderhandelingen afgelopen woensdag: “Dat we na zo’n drie maanden radiostilte weer met de NBBU en ABU om tafel zitten betekent niet dat we onze eisen hebben aangepast.” De vakbond wil nog steeds dat uitzendkrachten vanaf de eerste dag hetzelfde betaald krijgen als hun collega’s in vaste dienst en dat ze pensioen opbouwen. En dat uitzendkrachten niet jarenlang in tijdelijke contracten werken. Heynsdijk: “Uitzendwerk is bedoeld voor piek en ziek en niet als goedkope arbeid. De concurrentie op arbeidsvoorwaarden moet stoppen, dat is ook tussen werknemers en werkgevers afgesproken in het advies van de Sociaal Economische Raad (SER).” De drie vakbonden, FNV, CNV Vakmensen en De Unie, willen een cao waarin dat SER-advies ook wordt overgenomen.

Uitzendwerkgevers zetten in de huidige onderhandelingen naar eigen zeggen al stappen om de Cao voor uitzendkrachten aan te laten sluiten bij het SER-advies. Een woordvoerster van de ABU zegt hierover: “Daarmee geven we nu al uitvoering aan dit advies. Het gaat dan om verkorting van de contractflexibiliteit (uitzendbeding, red.) naar 52 weken, een gelijkwaardige beloning voor uitzendkrachten vanaf dag 1 en een marktconforme pensioenregeling.”

Lees ook: Uitzendwerkgevers brengen eerste SER-adviezen vanaf 1 januari 2022 in praktijk

Onderbrekingstermijn afschaffen?

De ABU wijst er ook op dat in het SER-advies sociale partners hebben afgesproken om de onderbrekingstermijn in beginsel af te schaffen. Hiermee wordt voorkomen dat de rechtenopbouw van uitzendkrachten opnieuw start wanneer ze langer dan zes maanden niet meer voor dezelfde werkgever werken. Dat zou het probleem van de draaideurconstructies moeten oplossen. Terecht plaatst de ABU hierbij de kanttekening dat dit nog geen staand beleid is.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

1 reactie

  1. Paul kamoen op

    Ik heb dan toch maar één vraag werk nu 4jaar voor een uitzendbureau ,van contract na contract.
    Mag dit?
    Inmiddels 4 contracten gehad.
    Hopelijk krijg ik hier een antwoord op.
    Bvd.

Reageer