Rente spelbreker bij verkoop flexbedrijf?

0

De rente is sterk gestegen en dat maakt financieringen duurder. Toch heb je als eigenaar van een flexbedrijf nog goede kansen om je onderneming tegen een mooie prijs te verkopen. Bedenk daarbij wel dat alles staat of valt met een goede voorbereiding.

door Jurgen van Dijk

De rentestijging is de afgelopen 9 maanden fors geweest. De Euribor is van negatief naar 3,4 procent gestegen. Bij overnamefinancieringen worden daarnaast opslagen gerekend, waardoor je voor een overnamefinanciering nu al snel op een rente van 7 tot 7,5 procent moet rekenen. Daarmee heeft financiering echt een prijskaartje gekregen.

Die ontwikkeling heeft niet op alle typen kopers evenveel invloed. Een strategische partij maakt namelijk over het algemeen gebruik van minder financiering dan investeerders. Financiers zoals banken zijn selectiever en terughoudender geworden. Voorheen werden de meeste aanvragen goedgekeurd, maar de roze bril is nu afgezet. Ze stellen veel meer vragen voordat ze een aanvraag goedkeuren. Ook de aflossingsdruk is bij financieringen omhooggegaan: je ziet nu vaker weer de verplichting opduiken dat een lening binnen een vast gestelde periode afgelost moet zijn. Dat alles zet druk op de financieringsruimte en maakt de hoeveelheid eigen vermogen groter die een investeerder in een bedrijf moet steken om een overname rond te krijgen.

Soepeler

Private debt-funds, die investeren met geld van bijvoorbeeld pensioenfondsen, zijn daardoor een interessant alternatief geworden voor de bancaire sector. Zij komen met hun tarieven nu dicht in de buurt van banken en zijn vaak wat soepeler in hun lenings- en aflossingsvoorwaarden.

Veel overnames

Of de kansen op het verkopen van je bedrijf kleiner zijn geworden, hangt onder meer af van het soort flexbedrijf en de omvang ervan. Bij hele grote bedrijven met een ondernemingswaarde vanaf 250 miljoen euro is de markt voor overnames vrijwel tot stilstand gekomen, zeker als het om zogeheten leveraged transactions gaat, waarbij er een relatief hoge schuld is. Dat heeft mede te maken met strengere richtlijnen van de ECB richting banken. In het middensegment is er een gemengd beeld. Vooral in de lower midmarket – transacties onder de 100 miljoen euro – is het onveranderd druk met overnames. Daar is de financierbaarheid nog altijd goed.

Lees ook: Is het nu (nog) een goed moment om mijn flexbedrijf te verkopen?

Eigen middelen

Maar gaan we naar volumes onder de 20 miljoen euro ondernemingswaarde, dan wordt het moeilijker. Daar hebben de banken een oligopolie en zijn de private debt-funds bijna niet actief. Zeker bij deals onder de 5 miljoen euro is de impact op de financierbaarheid groot, met significant lagere waarderingen tot gevolg. Toch gaan ook die kleinere overnames wel door. Dat komt doordat die overnames makkelijker uit eigen middelen zijn te betalen. Bovendien vinden investeerders zulke overnames interessant omdat ze zich wat meer zijn gaan richten op zoge heten add-ons in plaats van nieuwe platformen.

Dry powder

Het overnemen van middelgrote en kleinere bedrijven gaat dus gewoon door. Dat komt voor een deel doordat zowel private equity- als private debt-bedrijven afgelopen jaar nog heel wat kapitaal hebben opgehaald. Er is zoals dat heet nog dry powder voorhanden om te investeren. Bovendien worden deze partijen beoordeeld op hoeveel kapitaal ze in de markt zetten, dus er is altijd een prikkel om dat te blijven doen. Totdat de pot leeg is: dan zullen ze in een nieuwe ronde weer geld moeten ophalen. Maar als verkopend bedrijf kun je nu nog profiteren van het aangetrokken geld dat deze investeerders hebben liggen. Kortom: de kansen zijn er nog volop.

Tip! Lees ook dit interview met Jurgen van Dijk: Jouw bedrijf goed verkopen? Investeer er dan eerst in! 

Investeerders hebben nog geld achter de hand en zijn de laatste jaren veel meer geïnteresseerd geraakt in peoples business. Die interesse en daarmee ook de consolidatiegolf in de flexmarkt zal het komende jaar zeker doorzetten.

Alternatieve constructies

Investeerders en verkopers worden door de hogere rente ook creatiever. Wanneer er minder gefinancierd kan worden, bedenken ze oplossingen om toch het gat met de koopprijs te overbruggen. Bijvoorbeeld met een vendor loan, waarbij de verkoper een deel van de overnameprijs als lening verstrekt. Dat hoeft voor jou als verkoper niet ongunstig te zijn, want zo’n lening levert tegenwoordig weer een aardige rente op. Een andere variant is een earn-outregeling, waarbij je in de toekomst nog een deel van de verkoopsom ontvangt afhankelijk van de resultaten van het bedrijf. Zodra echter de earn-out significant hoger wordt dan 20 procent van de koopsom, raden we onze cliënten dit in de regel af.

Goede voorbereiding

Los van deze ontwikkelingen blijft een belangrijke factor hoe goed je bedrijf ervoor staat. Ga je een verkoopproces in en maak je een zogeheten ‘hockeystickprognose’ met niet onderbouwde sterke groei, dan maak je minder snel kans om een koper alleen daarmee te verleiden. Die wil wel echt weten dat hij kwaliteit koopt. En voor kwaliteit worden nog altijd hoge prijzen betaald.

De slagingskans van de verkoop vergroot je dus met een goede voorbereiding. Daar heeft Stepstone Corporate Finance+ een ‘fit-for-sale’-methode voor ontwikkeld. Wij presenteren geen hockeysticks die je niet kunt onderbouwen. Vergeet niet dat een verkooptraject vele maanden in beslag kan nemen. In die tijd moet je wel waarmaken wat je prognosticeert.

Voorheen was de financiering een sluitstuk van de transactie. Door de kritischer kapitaalmarkt is het voor een succesvolle verkoop raadzaam om eerder in het proces een goed beeld te vromen van de financierbaarheid. Ons voordeel is dat wij als Stepstone Corporate Finance+ daarin nauw samenwerken met Avaxa Debt Advisors, die gespecialiseerd zijn in hoogwaardig financieringsadvies.

Niches en knelpuntberoep

Kijken we naar het soort flexbedrijf, dan maken generieke uitzendbureaus op dit moment veel minder kans om een goede koper te vinden. Ben je actief in niches en knelpuntberoepen, dan zijn de kansen nog steeds goed. Banken kijken bij het financieren van een overname naar de mate van zekerheid. Denk aan de lengte van de contracten, de historie – hoe hard ben je geraakt in een recessie – en de hoeveelheid klanten die je bent kwijtgeraakt de laatste jaren. Maar de expertise die jouw flexwerkers bieden, speelt ook een rol. Die elementen zijn bij banken nu veel belangrijker geworden. Scoor je daar goed op, dan heb je nog steeds uitstekende mogelijkheden om je bedrijf te verkopen tegen een interessante waardering.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Stepstone Corporate Finance+.

Jurgen van Dijk, partner en flexspecialist bij Stepstone Corporate Finance+.

 

Over Auteur

Reageer