VPO en NBBU reageren op ophef over payroll

0

Er is wederom ophef rondom payroll. Ditmaal over payrolling bij gemeenten. Branche-organisaties VPO en NBBU reageren hierop door te wijzen op de voordelen en legitimiteit van payrolling.

VNG: ‘passend middel’

Gemeenten hebben behoefte aan mensen die flexibel voor ze werken. Er is niet altijd evenveel werk, het aanbod wisselt. Dan kan het een ‘passend middel’ zijn om zogeheten payrollers in dienst te hebben. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten maandag.
De NOS meldde zondag dat 85 procent van de gemeenten payrollers in dienst heeft. Zij zijn niet in vaste dienst en hebben andere arbeidsvoorwaarden dan vaste medewerkers. De VNG wijst erop dat payrollen gewoon mag.

Asscher: ‘recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden’
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zei in een reactie payrolling niet te willen verbieden maar hij wil ‘wel duidelijk maken dat je als werknemer, als payroller of met een vast contract, recht hebt op bescherming tegen willekeur bij ontslag en recht hebt op dezelfde arbeidsvoorwaarden’.
Asscher heeft eerder al aangekondigd met nieuwe wetgeving rondom payrolling te komen door arbeidsvoorwaarden gelijk te trekken. Onlangs zei de minister ook dat de overheid als werkgever het goede voorbeeld moet geven bij de behandeling van uitzendkrachten en flexwerkers. Volgens Asscher is de overheid ook al bezig om payrolling af te bouwen.

VPO: symboolpolitiek
De VPO betreurt dat de minister payroll wegzet als een vorm van flexibiliteit, waarbij mensen ongelijk worden behandeld. De VPO (Vereniging Payroll Ondernemingen) vindt de oproep van minister Asscher aan gemeenten om payroll terug te dringen ‘onbegrijpelijk, onterecht en getuigen van symboolpolitiek’. Bij de gemeentelijke overheid is vaak sprake van een bescheiden flexibele schil. Minder dan 10% van het personeelsbestand werkt er op basis van een flexibel arbeidscontract. Minder dan 3% werkt op basis van een payrollcontract, zo stelt VPO.
Nieuwe wetgeving rondom payrolling  is wat de VPO betreft niet nodig en het grijpt bovendien diep in op de onderhandelingsvrijheid van werkgevers en werknemers. De VPO wijst erop dat extra wetgeving in deze bovendien schadelijk is voor de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, omdat strikte regulering zorgt voor een toename van mindere vormen van flexibiliteit.

NBBU: politiek door incidenten geleid
NBBU-directeur Marco Bastian stelt in een blog als reactie op de ophef rondom payrolling dat de politiek door incidenten wordt geleid. Bastian breekt een lans voor de NBBU-leden die als payrollonderneming hun werkgeversrol ‘duidelijk en transparant’ invullen. Zo moet  vooraf duidelijk gemaakt worden aan werknemers dat zij in dienst treden bij de payrollorganisatie.

Daarnaast stelt Bastian dat payrolling een niet weg te denken vorm van HRM-dienstverlening is waarbij organisaties én werkenden geholpen worden. Dankzij payroll wordt veel administratieve rompslomp bij ondernemers weggenomen en daarmee ook een professionele begeleiding van werkenden gegarandeerd. En NBBU-leden passen sinds jaar en dag de inlenersbeloning vanaf dag één toe.

ANP/VPO/NBBU

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer