‘Flex is een branche van doen; we houden van regelgeving’

0

Waarom? Die vraag krijgt Niels Vogel geregeld, als hij vertelt dat zijn organisatie partner is van FleXevent 2023. Vogel is productmanager bij AFAS Software, en ergens snapt hij die vraag wel. “Bij AFAS draait veel om liefde voor mensen, om vastigheid. Dat associeert niet iedereen met de flexmarkt.” 

Toch vindt hij het zelf wél een logisch partnerschap. “De flexbranche is divers, maar houdt per definitie van aanpakken en snel schakelen. Dat past bij ons. Bovendien wordt flex in de breedte steeds vaster. Dat juichen we toe. Én we kunnen flexorganisaties helpen toch flexibel te blijven.”

Branche is hypergevoelig voor marktinvloeden

Vogel volgt de flexmarkt al jaren. En één ding heeft hij in die tijd wel geleerd: het is er nooit rustig. “Zekerheden zijn er niet. De bomen groeien het ene jaar tot in  de hemel, en het andere jaar verloopt dramatisch. Ik hoef hier niet uit te leggen wat corona betekende voor de vraag  naar flexkrachten. Of wat veranderende wetgeving betekent voor bedrijven met flinterdunne marges. Telkens zien we: deze branche is hypergevoelig voor marktinvloeden. Hun eigen flexibiliteit is ongeveer het enige dat bedrijven op de been kan houden, als het tegenzit. En die flexibiliteit benutten ze ook volop,  zien we in de praktijk. Flexorganisaties zijn sterk in het herkennen van kansen, en vooral in het snel handelen. Ze houden van doen. En die liefde voor aanpakken delen we.”

ERP als middelpunt van alle processen.

Klik met flex

“Met veel flexorganisaties die klant zijn bij ons, hebben we echt een klik. Omdat we dezelfde instelling hebben. Bij AFAS gaan we ook niet eerst eens een half jaar beleid maken, als we denken dat we een goed idee hebben.  Zien we een kans? Dan gaan we ervoor. Daar denken we niet eens altijd over na. En natuurlijk hadden we dat soms beter wel kunnen doen, maar daar leren we dan van. Met klanten die er óók zo in staan, is het heel leuk ontwikkelen. Daarom sluit onze software ook zo goed aan op de flexmarkt. Ons product is extreem goed in verlonen en factureren, en vooral: in dat foutloos op elkaar aan laten sluiten. Dat is niet het gevolg van een of andere theoretische exercitie, maar van consequent proberen en doorpakken. Daar heb je goede partners voor nodig.”

Er zijn enorm veel verschillende aanbieders, diensten, culturen en werkwijzen in deze branche

Focus op wat ertoe doet

Het is belangrijk dat organisaties hun backoffice hebben staan als een huis, juist ook in een complexe markt als flex. Vogel: “Er zijn enorm veel verschillende aanbieders, diensten, culturen en werkwijzen in deze branche. Maar de administratieve rompslomp die bij het werk komt kijken, is voor iedereen een uitdaging. Als je dat niet goed op orde hebt, kost dat tijd, geld en energie. Die kun je dan dus niet meer besteden aan wat er echt toe doet: je opdrachtgevers zo goed mogelijk helpen.”

“Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar om écht flexibel te zijn, heb je grip nodig. Je kunt je pas focussen op je klant, als je je zaakjes aan de achterkant goed op orde hebt. Met onze ERP-oplossing regel je daarom alles: van de uren van de kandidaat tot de verloning, en van de factuur tot de interne boekhouding. Onze kracht zit ‘m erin dat we zoveel mogelijk processen automatiseren. Hoe meer je met vaste workflows werkt, hoe minder tijd je administratie kost, en hoe kleiner de kans op fouten wordt. Al is het maar omdat je niet meer van alles hoeft bijte houden in twintig verschillende excelletjes. Dat vraagt vaak wel even een verandering in mindset, merken we. Mensen die sterk zijn in flexibel werken, zijn vaak geneigd om op elk probleem een nieuwe pleister te plakken. Dat is super voor hun klanten. Maar als je het ook doet als het om je software gaat, ben je uiteindelijk met de verkeerde dingen bezig.”

Belang steeds groter

De waarde van de flexbranche is de laatste jaren alleen maar toegenomen, volgens Vogel. “Flex wordt vaster. De tijdelijkheid van dienstverbanden wordt beperkt, pensioenen worden meer de norm. Dat is een fascinerende ontwikkeling, die wij in principe toejuichen. Daarnaast zie je dat we als maatschappij steeds vaker flexibele arbeid nodig hebben. We kunnen niet zonder, en dat moeten we ook niet willen. Wie had er bijvoorbeeld anders de teststraten bemand tijdens de pandemie?

Flexmedewerkers zorgen dat organisaties door kunnen draaien bij ziek en piek. Dat is een groot goed. Alleen: we moeten het wél goed willen doen. Het belang van goede automatisering is daarbij niet te onderschatten. En daar ondersteunen wij graag bij.”

Dit artikel is gesponsord door AFAS.

Over Auteur

Reageer