Helft logistieke medewerkers niet klaar voor de toekomst

0

Meer dan de helft (52%) van de medewerkers in de logistiek en supply chain sector zegt dat zijn of haar kennis over technologische ontwikkelingen in de sector nu niet up to date is. En dat terwijl big data en AI het werk in deze sector de komende tien jaar drastisch zullen veranderen.

Dit blijkt uit het onderzoek Baan van de Toekomst van recruitmentexpert Hays over de toekomst van de logistieke en supply chain sector. Hays ondervroeg 350 medewerkers uit de logistiek naar hun huidige kennis en ontwikkelmogelijkheden en hun verwachtingen voor 2030.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de omvang van de logistieke en supply chain sector groot is, bijna één op de tien werkende Nederlanders werkt in deze sector.

Bijscholing essentieel

Een groot deel van deze werkenden (40%) zegt dat in zijn of haar huidige baan onvoldoende ruimte is voor de ontwikkeling van nieuwe technische vaardigheden. Ook wordt er te weinig ruimte geboden voor ‘training on the job’. Meer dan een derde (36%) vindt namelijk dat er te weinig trainingen worden aangeboden om de kennis en vaardigheden actueel te houden.
Terwijl ontwikkelmogelijkheden beperkt zijn, is zeker 90% van de ondervraagden van mening dat continue bijscholing van essentieel belang is om in de sector inzetbaar te blijven.

Oude banen verdwijnen, nieuwe banen erbij

Artificial intelligence (AI) en big data vormen in 2030 de basis voor iedere beslissing die in de sector gemaakt wordt, volgens 64% van de ondervraagden. De sector staat voor de uitdaging om geschikte professionals te vinden passend bij de toenemende vraag en verdere automatisering.
Twee derde van de ondervraagde denkt dan ook dat 10 tot 30% van de huidige banen in 2030 verdwenen is door onder andere digitalisering, automatisering en robots. De helft denkt overigens dat deze ontwikkelingen ook voor nieuwe banen en mogelijkheden zullen zorgen. Dit betreft vooral senior profielen en middel management posities. De planners van nu zijn in de toekomst high tech data experts, zij verbinden mensen met logistieke data en nemen proactief besluiten. Mensen zijn nodig om controles uit te voeren op transportsystemen die het proces automatiseren. Daarnaast zijn mensen nodig als de technologie faalt of als wensen van de klant buiten de capaciteiten van de machines vallen.

Duurzame ontwikkeling personeel

Sergio Koosman, business line manager experts bij Hays Nederland, zegt in een toelichting op de uitkomsten van dit onderzoek: “Duurzaam ontwikkelen van personeel om aansluiting te houden bij de logistiek in de toekomst is ontzettend belangrijk. Zoals terug te zien is in het onderzoek, is het besef er al wel. Echter, nu is het tijd actie te ondernemen door het aanbieden van ontwikkelingsmogelijkheden. Dit is in veel vormen denkbaar, zoals ‘training on the job’, maar ook samenwerkingen met hogescholen en universiteiten. Voor veel bedrijven is dit heel belangrijk, maar het blijkt toch lastig te zijn. We zien dat het gemiddelde opleidingsniveau stijgt door onder andere automatisering, modernisering en een verschuiving van bijvoorbeeld vervoerskennis naar management skills. Daarnaast neemt alles wat we niet kunnen digitaliseren toe in waarde. Dit zijn dus werkzaamheden die afhankelijk zijn van menselijke vaardigheden. Wanneer het juiste talent gevonden en opgeleid wordt, kunnen enorm veel kansen in de logistieke en supply chain sector benut worden.”

Bron: Hays

Lees ook:

De komende oktober-editie van Flexmarkt staat in het teken opleiding en scholing van flexkrachten. Nieuwsgierig naar de opelidingsspecial van Flexmarkt?

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer