SNCU controleert ook buitenlandse uitzenders

5

De Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten gaat vanaf nu ook uitzendorganisaties in het buitenland controleren die zich niet aan de Nederlandse collectieve arbeidsvoorwaarden houden.

Dit meldt het Financieele Dagblad.

De krant meldt dat de uitzendbranche in ons land veel last ondervindt van bureaus die in het buitenland gevestigd zijn en uitzendkrachten in Nederland laten werken voor slechtere arbeidsvoorwaarden dan zijn afgesproken in de cao. Eerder moesten deze uitzendkrachten zelf naar de rechter stappen, nu start de SNCU een onderzoek.

Deze week is de SNCU al twee onderzoeken gestart, naar een Duitse en een Poolse uitzendorganisatie. Er zijn geen juridische belemmeringen. Volgens de wet moeten buitenlandse uitzendbureaus zich in Nederland houden aan de cao. Op grond daarvan mag de SNCU ook hen controleren.

Mochten uitzendbureaus die onderwerp van onderzoek zijn geen inzage willen geven in hun loonadministratie, kan de SNCU een schadevergoeding van 100.000 euro vorderen, zo meldt het FD.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

5 reacties

  1. Han Vallenduuk op

    SNCU heeft geen enkele bevoegdheid over de grens. De werkingssfeer van de ABU-CAO is het domein van de SNCU. En die rijkt niet verder dan Lobith.

  2. En als ze nu eerst eens beginnen met de schrijnende gevallen. De busjes in het westen, roemenen en bulgaren als schijnzelfstandigen etc. En dan pas het grijze gebied.
    Ik vraag me trouwens ook af welke juridsche basis men ziet om van een buitenlandse rechter toestemming krijgt om stukken van een buitenlandse vennootschap op te vragen. Privacywetgeving is in bijv. Duitsland veel strenger dan in Nederland. Het lijkt mij dat een Duitse rechter niet zo makkelijk toestemming geeft om personeelsdossiers/ loonstroken aan de SNCU af te staan.

  3. Het is m.i. juist positief dat de SNCU eindelijk zulke gevallen gaat bekijken en de oneerlijke concurrentie aan gaat pakken. Maar van een boet van een ton worden zulke bedrijven helaas niet warm of koud.

  4. Mensen waar zijn we mee bezig, eerst moeten de SNCU strenger optreden, en dan stellen ze een voorbeeld en dan roepen we met zijn allen, nee niet doen. Ik ben van mening dat de SNCU zelfs meer rechten moet krijgen om der werkzaamheden uit te voeren!!!!

  5. De SNCU heeft geen bevoegdheden buiten nederland. Indien een organisatie werkt in Nederland, dan weer wel. Men kan dus alleen voor de nederlandse aktiviteiten worden aangepakt, zowel door SNCU, arbeidsinspectie en vakbonden. Inleners kunnen in voorkomende gevallen mogelijk ook aansprakelijk worden gesteld.

Reageer