Daling in flexcontracten: vooral minder oproep- en uitzendkrachten

0

In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 122.000 minder mensen met een flexcontract dan vorig jaar. Het leeuwendeel van de daling in flexcontracten komt voor rekening van oproep-/invalkrachten (-56.000) en uitzendkrachten (-25.000).

Dat melden het CBS en TNO op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibel werk in Nederland.

1,7 miljoen flexcontracten

In het eerste kwartaal van 2021 waren er 1,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, 122.000 minder dan een jaar eerder. ( De 1,5 miljoen zelfstandigen niet meegerekend.) Na het ingaan van de coronamaatregelen, net voor het begin van het tweede kwartaal van 2020, daalde het aantal flexibele werknemers sterk.
Niet alleen verloren mensen hun baan, er begonnen ook minder mensen met nieuw werk. Vanaf eind vorig jaar was die daling ten opzichte van een jaar eerder minder groot, onder meer doordat er in sommige beroepen meer nieuwe flexibele werknemers bij zijn gekomen.

Minder oproep- en uitzendkrachten

Van alle typen flexcontracten daalde het aantal oproep-/invalkrachten het hardst. In het eerste kwartaal van 2021 telde ons land 476.000 oproep-/invalkrachten. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2020 waren er 56.000 minder.
Ook het aantal uitzendkrachten daalde opnieuw. In het eerste kwartaal van 2021 waren er 206.000 uitzendkrachten. Dat zijn er 25.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

(Bron: CBS)

Driekwart nieuwe banen is flex

Vergeleken met een jaar eerder daalde het aantal flexibele arbeidsrelaties vanaf eind 2020 minder snel, onder meer doordat meer mensen aan het werk gaan in een nieuwe baan. In het eerste kwartaal van 2021 waren er 723.000 mensen die korter dan een half jaar eerder in hun baan begonnen waren. Dit zijn er minder dan in het eerste kwartaal van 2020, maar de verschillen zijn minder groot dan in de voorafgaande kwartalen. Bij ongeveer drie kwart van deze baanstarters gaat het om werknemers met een flexibel contract.

(Bron: CBS)

Groei zorgberoepen en accountants

Een relatief grote groeier onder de baanstarters is de groep vakspecialisten in de gezondheidszorg, zoals verpleegkundigen en medische praktijkassistenten (+22% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder). Het gaat hier vooral om een toename van het aantal flexibele werknemers.
Er kwamen ook meer nieuwe specialisten bedrijfsbeheer en administratie bij, zoals accountants (+25%). Hier groeide zowel het aantal vaste als het aantal flexibele werknemers. Een kleine groei van baanstarters was er bij de specialisten in de ICT (+6%). Deze is volledig toe te schrijven aan flexibele contracten, want het aantal vaste contracten liep terug. De relatief grootste groei was er bij de hulpkrachten in de bouw en industrie (+51%). Deze groep baanstarters verdubbelde door een toename van flexibel personeel.

Daling schoonmaak en horeca

Ten opzichte van een jaar geleden zijn in het eerste kwartaal van 2021 de grootste dalingen zichtbaar bij startende schoonmakers en keukenhulpen (-45%), en bij de medewerkers persoonlijke dienstverlening (-60%). In deze laatste categorie vallen onder meer kelners en barpersoneel. In beide beroepsgroepen zijn vooral veel minder flexibele werknemers (met name oproepkrachten) gestart ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden

Top-3 startberoepen

Administratief medewerker, hulpkracht in transport en logistiek (zoals vakkenvuller) en verkoper waren nog altijd de meest voorkomende beroepen onder mensen die tot een half jaar in een baan werkzaam zijn. Van deze drie beroepen nam alleen het administratief personeel iets toe (+10%), in het bijzonder de flexibele werknemers. Het aantal nieuwe verkopers nam af (-22%), het aantal hulpkrachten in de logistiek liep iets terug.

Lees ook: Iets meer uitzendbanen na zwaar coronajaar

 

Digitale onboarding

Als werkgever wil je in deze tijd snel schakelen zodat al je werknemers goed, snel en efficiënt ingewerkt worden. Gerwald van den Oetelaar van Catchphrase, een platform voor taakgerichte digitale onboarding, deelt zijn ervaring. Waar moet je op letten? Ontvang deze GRATIS download over digitale onboarding.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer