Brabantse middelbare scholen stoppen met inhuur uitzendkrachten

0

Brabantse middelbare scholen stoppen met de inhuur van uitzendkrachten. De ABU reageert teleurgesteld op het besluit.

“Wij zijn er klaar mee,” meldt Martin van den Berg, van het Christiaan Huygens College in Eindhoven, aan Omroep Brabant. Hij spreekt namens alle schoolbesturen in Brabant. Volgens Van den Berg zijn detacheringsbedrijven zoals Maandag flink bezig om leraren weg te kapen bij de scholen zelf. “Dat kan natuurlijk niet. Het kan niet zo zijn dat je van het lerarentekort je business maakt door ze van de markt af te halen en ze vervolgens weer aan ons te gaan verhuren. Met een flinke opslag.”

Zelfs als er een griepgolf komt, gaan de scholen geen uitzendkrachten meer inhuren. Er is een andere oplossing gevonden. “Mensen die met pensioen gaan, vragen we of ze nog wel eens mogen bellen. Die hebben we ook voor de klas staan. Daar lossen we het mee op. Soms zetten we een derde- of vierdejaars student voor de klas, die bijna klaar is met de opleiding. Dat kan ook onder bepaalde voorwaarden. Ook vragen we medewerkers of ze tijdelijk meer willen werken.”

Lees ook: Meeste personeelstekort in onderwijs, techniek en ICT 

Alle middelbare scholen, dat zijn er tientallen, hebben de brief ondertekend. De oplossing is volgens hen om de docenten gewoon in dienst te nemen. “Laat ze maar komen. We hebben ze gewoon nodig. Brabant maakt nu een statement, maar dit speelt in heel Nederland.” De Brabantse besturen hopen dat andere besturen voor middelbare- en basisscholen in Nederland hun voorbeeld volgen.

ABU

De ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) reageert teleurgesteld op het besluit van middelbare scholen in Brabant om te stoppen met het inhuren van uitzendkrachten.

“Bonafide uitzenders zijn onderdeel van de oplossing. Niet van het probleem. Zij helpen op een verantwoorde manier om arbeidsmarktvraagstukken op te lossen. Ze zorgen ervoor dat lessen kunnen doorgaan en dragen ook bij aan de instroom van nieuwe docenten door het opleiden en begeleiden van zij-instromers. Bovendien bieden veel van onze leden advies en ondersteuning bij strategisch HR-beleid en het beheer van vervangingspools.”

De uitzendorganisaties die docenten benaderen om via tijdelijke constructies aan het werk te gaan bij scholen waar ze eerst in vaste dienst waren, zijn niet de uitzenders die de ABU vertegenwoordigt, schrijft ABU-directeur Jurriën Koops. “Helaas gooien scholen het kind met het badwater weg door te stoppen met inhuur van uitzendkrachten. In de huidige krappe arbeidsmarkt is het ook voor scholen namelijk nog altijd een uitdaging om geschikt personeel te vinden. Uitzendkrachten bieden een flexibele oplossing die het onderwijsproces kan ondersteunen en de continuïteit kan waarborgen.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer