4 tips voor een goede videorecruitment

0

In de war on talent in deze krappe arbeidsmarkt moet je je als recruiter goed presenteren. Met een recruitment video boost je je employer branding, weet voormalig recruiter Remco Hergaarden. Hij geeft vier tips voor het maken van een goede recruitmentvideo.

Een recruitmentvideo maken staat nog niet echt op het netvlies van recruiters, zegt Remco Hergaarden, oud-recruiter en medeoprichter van videoproductiebedrijf 100milliseconds. Een gemiste kans. Een recruitmentvideo is volgens hem dé manier om slimmer te werven in de huidige kandidatenmarkt. Vier tips van een recruiter die het roer omgooide.

Wat is een recruitmentvideo?

“Een recruitmentvideo helpt je als bedrijf om je verhaal te vertellen. Niet alleen in woorden, maar ook in beeld waardoor je veel meer een gevoel kunt overbrengen. Denk aan de twinkeling in de ogen van de medewerkers. Op die manier kun je een kandidaat vooraf veel beter informeren over je bedrijf, maar ook enthousiasmeren en uiteindelijk converteren naar een medewerker. En dan heb ik het dus niet over het traditionele bedrijfsfilmpje waarin je eerst de receptioniste in de hal ziet zitten, het kantoor gefilmd wordt en de directeur van een jaar of zestig in de trant van ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’ zijn verhaal doet. Die tijd is echt geweest. Dat staat veel te ver af van de sollicitant van vandaag de dag. Een recruitmentvideo is veel sneller, gepersonaliseerder,’ filmischer’. Wat is het voor bedrijf? Waar kom ik te zitten? Wie werken hier? Wat zijn hun ervaringen? Dát willen kandidaten weten. Een recruitmentvideo maken is hét middel om slimmer te recruiten in deze kandidatenmarkt.”

Waarom wordt het dan nog zo weinig toegepast?

“Recruiters zijn een beetje huiverig om ermee te beginnen. Onbekend maakt onbemind. In de marketing zie je het natuurlijk al langer; daar wordt al veel meer gebruik gemaakt van video’s. In  de recruitment komt het nu net een beetje op. Het is iets nieuws en recruiters denken misschien dat het moeilijk is. Je moet immers goed weten wat je wilt vertellen: wat is je employer value proposition? En hoe implementeer je een video succesvol in je recruitmentproces? En ook niet onbelangrijk: als je de plank misslaat, werkt een video eerder in je nadeel dan in je voordeel. Dan kan het schade opleveren voor je employer brand. De drempel lijkt dus hoog. Wat ook meespeelt, is dat HR zich door alle drukte vaak toch laten leiden door de waan van de dag. Een recruitmentvideo is een proces waar je wel even tijd en aandacht in moet stoppen om tot het gewenste resultaat te komen.”

Je bent zelf recruiter geweest. Wat miste je toen?

“Ik werkte als corporate recruiter bij Cognizant, een groot Amerikaans IT-bedrijf met wereldwijd 250.000 medewerkers. Een organisatie met een mooi verhaal, maar eigenlijk niet echt bekend. En dat is lastig als je wilt groeien en dus veel IT’ers moet werven. Het was vechten tegen de bierkaai. Als ik dan kandidaten op gesprek kreeg en vertelde wat we deden, dan zag je ze denken: ‘Wow, dat is mooi’. Ik bedacht toen dat ik dat moment – de hidden gem, zoals ik het noem – naar voren wilde halen, kandidaten al eerder enthousiast wilde maken. Ik heb daarom een employer-brandingvideo gemaakt en daarna totaal dertig testimonials door heel Europa opgenomen waarin medewerkers precies vertellen wat ze bij Cognizant doen en waarom ze er werken. Het was een groot succes: we konden onze vacatures veel makkelijker invullen.”

Trek je met dit soort filmpjes niet vooral jongeren aan?

“In zeker zin wel. Recruitmentvideo’s komen op de werken-bij-site van een bedrijf. En ze worden verspreid via social media: dat zijn natuurlijk wel de kanalen waar de mensen tussen de 20 en de 45 zitten. ‘Ouderen’ komen wel op werken-bij sites, alleen zijn ze relatief minder actief op social media dan jongeren. Ook zijn ‘ouderen’ relatief minder vaak de niche doelgroep die bedrijven ‘targetten’ met video. Jongeren hebben bovendien een veel kortere aandachtsboog: video’s lenen zich daarom ook extra goed voor deze doelgroep.”

Stel, je trekt als recruiter de stoute schoenen aan en je gaat een recruitmentvideo maken. Wat zijn jouw tips?

  1. “Denk eerst goed na waar het in je recruitmentproces niet goed loopt. Reageren er geen goede kandidaten? Kennen ze je bedrijf niet? Of komen ze wel op gesprek maar kun je ze niet overtuigen bij je te komen werken? Kijk dus goed waar in het proces je extra hulp kunt gebruiken.”
  2. “Bedenk wat je met een recruitmentvideo precies wilt bereiken. Wat is je doel? Wie wil je bereiken? Wil je bijvoorbeeld werven voor een nichevacature of voor een herhaalvacature, dus een functie waar je constant mensen voor nodig hebt? En wanneer ben je tevreden? Zorg dus dat je het resultaat kunt meten.”
  3. “Bedenk goed wat je wilt vertellen. Stel je employer value proposition duidelijk vast. Een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste.”
  4. “Stel vooraf je budget vast. Een video wordt helaas vaak gezien als een grote kostenpost. Maar met een goede film die je employer brand verstevigt, verdien je de kosten dubbel en dwars terug.”

Bron: PW.

Meer weten? Remco Hergaarden is een van de vele sprekers op het congres Future Proof Recruitment op 17 april. Futureproof Recruitment is hét event voor recruiters vol vooruitstrevende technologieën en -oplossingen. Met inspirerende keynotes, verdiepende sessies en de beste praktijkvoorbeelden. Kom NU in actie om het talent van morgen aan te trekken!  Na deze dag weet u uw recruitmentstrategie optimaal en toekomstbestendig in te zetten. Inschrijven kan online.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer