Met meldingen over malafide uitzendbureaus en misstanden met arbeidsmigranten in de uitzendsector wordt weinig gedaan. Van de bijna 4.100 meldingen die bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) binnenkwamen, zijn ruim 3.600 niet onderzocht. En in slechts 48 gevallen is een overtreding aangetroffen.
Dat blijkt uit cijfers over 2018 en 2019 die Pointer (KRO-NCRV) via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) heeft opgevraagd.
Arbeidsmigranten
Meldingen gaan onder andere over arbeidsuitbuiting, schijnconstructies en illegale tewerkstelling van arbeidsmigranten. Slechts 477 van de ruim 4.000 meldingen leidden tot een onderzoek van de Inspectie. In 154 gevallen sloot het onderzoek zonder resultaat. Er lopen op dit moment nog 178 onderzoeken.
Wildgroei uitzendbureaus
Per jaar komen er volgens de Inspectie 4.000 tot 5.000 uitzendbureaus bij en verdwijnen er zo’n 3.000. Die vluchtigheid in de sector maakt handhaven moeilijk. Bij de inspectie is bovendien maar een heel klein deel van de uitzendsector überhaupt in beeld.
Om de wildgroei aan uitzendbureaus tegen te gaan, pleitte de ABU vorig jaar voor een toetredingsdrempel (waarborgsom) van € 100.000.
Frank van Gool, ceo van OTTO Work Force, dat veel arbeidsmigranten bemiddelt, pleitte zelfs voor herinvoering van een uitzendvergunning.
Lees ook: OTTO Work Force spil in discussie over de arbeidsmigrant
Aanjaagteam Arbeidsmigranten
Onlangs heeft het Aanjaagteam Arbeidsmigranten (Commissie Roemer) aanbevelingen gedaan om de situatie voor arbeidsmigranten te verbeteren. Er lijkt zich daarvoor een politieke meerderheid af te tekenen.
ABU, NBBU: betere handhaving
De brancheorganisaties ABU en NBBU zijn kritisch over de aanbevelingen van de Commissie Roemer. Volgens de ABU is het echte probleem het gebrek aan handhaving om malafide uitzenders aan te pakken. Uit bovenstaande cijfers blijkt ook dat slechts een klein deel van de meldingen wordt onderzocht, wat de visie van de ABU lijkt te staven. De ABU is dus niet voor meer regels, wel voor meer handhaving.
Net als de ABU pleit de NBBU voor betere handhaving, meer regels ziet de NBBU als ‘schijnoplossing’. Volgens de NBBU bestaat er al een goed werkend systeem van private certificering, bekostigd door de sector (SNA). Van alle uitzendkrachten is 90% in dienst van een gecertificeerd uitzendbureau dat tweemaal per jaar wordt gecontroleerd door externe inspecteurs. Het probleem zit volgens de NBBU bij de overige bureaus die nooit worden gecontroleerd en dus buiten beeld blijven.
Lees ook: NBBU: ‘Aanjaagteam Arbeidsmigranten schiet doet voorbij’