Deliveroo maakt van alle bezorgers zzp’ers

0

Ondanks kritiek van vakbonden en minister Asscher gaat maaltijdbezorgdienst Deliveroo alle bezorgers in loondienst vervangen door zzp’ers. Goed voor het bedrijf en goed voor de zzp’ers, zegt Deliveroo.

Deliveroo wil vanaf volgende week alle bezorgers die bij het bedrijf in loondienst zijn gefaseerd overzetten naar het zzp-schap. Het bedrijf zegt dat mensen die in loondienst willen blijven werken, dat ook mogen. Alle nieuwe koeriers bij het bedrijf worden in elk geval als zzp’er ingezet.

Deliveroo heeft het zzp-model in de afgelopen maanden in Zuid-Holland getest. Bezorgers van Deliveroo zouden volgens de directie zelf hebben aangedrongen op meer vrijheid in hun werkzaamheden. De test bleek volgens het bedrijf een succes, met nu de landelijke uitrol van het model als gevolg. Naar aanleiding van de proef verhoogt de bezorgdienst het tarief per bezorging van 4,75 euro naar 5 euro.

Asscher: Constructie is ‘asociaal’

Minister Asscher uitte in het voorjaar van 2017 kritiek op het zzp-plan van Deliveroo. Met het model zou Deliveroo premies willen omzeilen en koeriers onverzekerd op pad laten gaan. In de discussie over de onzekerheid voor zelfstandigen was dit nu juist een voorbeeld van het verder vergroten van die onzekerheid. Asscher noemde de constructie ‘asociaal’.

Maar volgens manager continentaal Europa van Deliveroo, Philip Padberg, wil de bezorgdienst ‘aantrekkelijk werk bieden met zekerheid. Dat vereist flexibiliteit en vrijheid.’ De bezorgers kunnen volgens Padberg werken wanneer het hen uitkomt en kunnen ook voor andere opdrachtgevers werken.

‘Bezorgers krijgen meer dan het minimumloon’

In een vraaggesprek met het FD zegt Padberg dat een zzp’er met de vijf euro per ‘stop’ veel meer zal overhouden dan het minimumloon biedt. Deliveroo belooft een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor de bezorgers en het bedrijf gaat de zzp’ers helpen met hun administratie.

Hen opleiden mag dan weer niet, zo erkende Padberg eerder dit jaar, want een zzp’er mag onder geen beding als werknemer worden gezien.

Padberg in het FD: ‘Ik heb nu 2000 bezorgers, en het worden er duizenden meer die op deze manier willen werken. Ik hoop dat Den Haag dat gaat omarmen.’ Padberg ziet de ontwikkeling als een ‘kans voor regelgevers’ om de zzp-populatie betere sociale bescherming te geven.

Het van oorsprong Britse Deliveroo werkt ook in Duitsland en Groot-Brittannië met het zelfstandigenmodel. Vooral op de Britse thuismarkt is er kritiek op Deliveroo. Vakbonden proberen aan te tonen dat de zelfstandigen feitelijk in loondienst zijn.

CNV: ‘Bezorgers zijn de dupe’

Vakbond CNV is niet blij met de stap van Deliveroo. ‘Dit is weer precies zo’n voorbeeld van wat we niet moeten willen’, zegt voorzitter Maurice Limmen. De bezorgers zijn volgens hem de dupe. ‘Onverzekerd op een fiets, opgejaagd door stukloon, zonder zekerheid van inkomen en zonder pensioen op te bouwen. Het is een triest verdienmodel.’
Limmen roept een nieuw te vormen kabinet op ‘dit soort uitwassen van de platformeconomie op te sporen en de kop in te drukken.’

Bronnen: ANP, NOS, FD

Lees ook:

 

 

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer