Troonrede: ‘stimuleren kansengelijkheid op arbeidsmarkt’

0

De arbeidsmarkt wordt wel genoemd in de Troonrede, maar meer dan dat ‘inzet nodig blijft voor het stimuleren van kansengelijkheid’ wordt hierover niet gezegd. De hervorming van de arbeidsmarkt is dus aan het volgende kabinet.

Dat blijkt uit de Troonrede die de koning op Prinsjesdag heeft uitgesproken.

Dank aan werkenden tijdens corona

In de Troonrede is aandacht voor de werkenden tijdens de coronacrisis; ‘Positief is ook hoeveel mensen tijdens de coronacrisis in ons aller belang doorwerkten, vaak onder moeilijke omstandigheden. Nederland is u dankbaar. Dank aan de politiemensen en boa’s die pal staan voor onze veiligheid. Dank aan de militairen die op verschillende plaatsen bijsprongen. Dank aan alle mensen in het onderwijs en de kinderopvang, het openbaar vervoer en de logistiek. Dank aan allen die op welke plek dan ook een bijdrage leverden. En natuurlijk dank aan iedereen in de ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg. Daar is een buitengewone prestatie geleverd.’

Perspectief voor mensen die aan de kant staan

De Nederlandse economie staat er goed voor, zo stelt de Troonrede: ‘Dat is een compliment aan het innovatieve Nederlandse bedrijfsleven en het geeft perspectief aan mensen die nu aan de kant staan. De doorgevoerde steunmaatregelen voor bedrijven (NOW, red.) waren ongekend in financiële omvang en reikwijdte, maar hebben wel het beoogde effect gehad. Dit jaar en volgend jaar veert de Nederlandse economie naar verwachting op en de werkloosheid blijft historisch laag.”

Hervorming arbeidsmarkt?

De arbeidsmarkt wordt wel genoemd in de Troonrede, maar veel meer dan dat er ‘inzet nodig blijft voor het stimuleren van kansengelijkheid’ wordt hierover niet gezegd.

Relevant is wat minister Koolmees (SZW) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) afgelopen maandag schreven in een brief aan de Kamer over de pilot van de webmodule voor de inhuur van zzp’ers, als mogelijk onderdeel van de vervanging van de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (wet DBA).  “Voor een effectieve handhaving (van de Wet DBA, red.) is, zoals de Commissie Regulering van Werk (Commissie Borstlap, red.) in haar rapport heeft geadviseerd, wijziging van wet- en regelgeving nodig. Meer concreet betekent dit het verkleinen van de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen (voor het arbeidsrecht, de sociale zekerheid en fiscaliteit) en het geven van meer duidelijkheid over de kwalificatie van de arbeidsrelatie.’

Kortom, een nieuw kabinet moet zich maar buigen over de door iedereen noodzakelijk geachte hervorming van de arbeidsmarkt. Koolmees laat de uitwerking van de aanbevelingen van de Commissie Borstlap, het SER-advies en nieuwe zzp-wetgeving, over aan zijn opvolger.

Lees ook: Borstlap, SER en politiek gekonkel: waar staat uitzenden nu?

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

 

FlexeventFleXevent 2021

Na de WAB volgden het voorstel van de Commissie Regulering van Werk (Borstlap) en het SER-advies en meer. Wat hebben de nieuwe regering, de polder en 2022 voor de flexbranche in petto? Tijdens het FleXevent op 25 november 2021 komen de laatste actualiteiten in wet- en regelgeving rond (flex)werk aan bod, en hun impact op de bedrijfsvoering van uitzendbureaus, detacheringsbureaus, payrollers, zzp-bemiddelaars en platforms. Geïnteresseerd? Bekijk het programma en meld u eenvoudig online aan.

 

Over Auteur

Reageer