Recordaantal transacties in flexmarkt, trend zet na coronacrisis door

0

In 2019 waren er 43 fusies en overnames in de Nederlandse uitzendbranche, zo blijkt uit de lijst die Corporate Finance International (CFI) voor Flexmarkt heeft samengesteld. De verwachting is dat het aantal transacties dit jaar zal dalen door de coronacrisis, maar daarna weer flink zal aantrekken.

Roel ter Steeg
Roel ter Steeg, managing partner CFI

Even terug naar vóór de coronacrisis… “Vorig jaar was een bovengemiddeld goed jaar voor de M&A (merger/acquisition)-markt in de flexbranche. Vooral de eerste helft van 2019 was uitstekend, maar in de tweede helft van het jaar daalde de interesse van investeerders enigszins door onzekerheid over de impact van de WAB en terughoudendheid bij acquisitiefinancieringen door banken”, zegt Roel ter Steeg, managing partner bij CFI.
Dat nieuws over wet- en regelgeving voor het aan banden leggen van flexibele arbeid effect heeft op de M&A-markt was vooral te zien bij payrollbedrijven. Door de dreiging op een verbod op payroll was er volgens Ter Steeg vrijwel geen interesse meer bij kopers. Toch plaatst zijn collega Pieter de Vries, director bij CFI, daarbij een kanttekening. “Juist in zo’n moeilijke markt zie je ook een tegenreactie. Voor sommige, grotere payrollbedrijven bleek dit juist wel een goed moment om kleinere partijen te acquireren.”

Platforminvesteringen

In 2019 zijn een recordaantal platforminvesteringen gedaan; bedrijven die door investeringsmaatschappijen als eerste wordt gekocht en waar vervolgens ondernemingen aan worden vastgeplakt, de zogeheten buy-and-build strategie. “De grote hoeveelheid platforminvesteringen in 2019 was aanvankelijk veelbelovend voor het aantal verwachte transacties in 2020 (en daarna). De huidige coronacrisis heeft echter roet in het eten gegooid”, zegt De Vries. Collega Ter Steeg vult aan: “2020 wordt geen goed overnamejaar. Tenzij het na de zomervakantie weer losgaat, maar dan nog halen we het zeker niet meer in.”

Nieuwe toetreders flexmarkt

CFI was zelf betrokken bij een aantal nieuwe toetreders op de Nederlandse flexmarkt, bijvoorbeeld het Belgische Ergon Capital, dat in mei vorig jaar TMC Group overnam en het Amerikaanse Morgan Stanley Tactical Value Fund, dat Olympia inlijfde. Opvallende nieuwkomer van buiten de branche is ook de Belgische investeringsmaatschappij Heylen Group, dat vooral actief is in de warehousing maar vorig jaar Stipt Uitzendbureau en Quality Uitzendbureau overnam. “Een strategische overname om de dreigende personeelsschaarste in hun eigen warehouses voor te zijn”, zegt Jaap Veerman, associate bij CFI.

Veranderde marktomstandigheden

Wil je op dit moment een flextransactie doen, dan vereist dat een andere mindset van zowel verkopers als kopers. “Ook sommige gezonde bedrijven zien een terugval in hun winst en dat betekent bij een gelijke verkoopmultiple per definitie een lagere verkoopprijs voor je bedrijf”, legt Veerman uit. “We verwachten daarom dat de transactiestructuren worden aangepast om de impact van het coronavirus een plekje te kunnen geven, bijvoorbeeld door gebruik te maken van earn-outs.”

Wij horen positieve geluiden. Een aantal flexbedrijven zal beter uit de crisis komen. Het zijn ondernemers, die zien altijd de positieve kant en zetten hun schouders eronder.

Structurele vraag flex

“2020 wordt dus een slecht jaar. Maar als je als flexbedrijf in 2021 laat zien dat je in de buurt komt van de omzet in 2019, dan kun je dan jouw bedrijf goed verkopen. Want kopers zitten met veel geld en willen straks graag weer investeren”, zegt De Vries.
De fusies en overnames in de flexbranche zullen na de coronacrisis dan ook weer flink toenemen, verwachten de experts van CFI. Aan de ene kant zijn er veel flexondernemers die willen verkopen. In tegenstelling tot de industriële ondernemingen zijn verkopers van flexbedrijven meestal jonger dan 50 jaar, hebben hun bedrijf eigenhandig opgebouwd en zijn toe aan iets nieuws. En voor (nieuwe) investeerders is de Nederlandse flexmarkt nog altijd interessant om in te investeren. Op lange termijn blijft de schaarste op de arbeidsmarkt en de behoefte aan goed gekwalificeerd personeel.
“Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de structurele vraag naar transacties op de flexmarkt blijft”, zegt Ter Steeg. Dat verwacht zijn collega De Vries ook. “Wij horen van klanten en vanuit ons relatienetwerk heel positieve geluiden. Een aantal flexbedrijven zal beter uit de crisis komen doordat ze hun toegevoegde waarde hebben kunnen bewijzen of door het versneld implementeren van digitale investeringen. Het zijn ondernemers, die zien altijd de positieve kant en zetten hun schouders eronder.”

De 43 fusies en overnames in de flexbranche in 2019 zijn:

target (overgenomen bedrijf) koper
TVcN Opportunity Partners
Actos Groep Value Enhancement Partners
Task Intersaction
Prima Personeel Actief Werkt! (Actief Groep)
Brander Atlas Professionals
Connect Groupe Adéquat
PMT Groep Management van PMT Group
Ritmo Art Tentoo (Brisker Group)
QISS-IT univativ
Teamflex Stan Partners
Public Search East River Invest
DIT Holding Kempen Capital Management & H2 Equity
ITrainee Antea Participaties
Lindenhaeghe Capital A
Plant and Terminal Operations (PTO) of SGS Redwave
Conducto Actos Groep
Bouwscout Regiebouw
Synensis Triangle Interim
Buro MK Highcare
Stipality Holding Heylen Group
TMC Group Ergon Capital Partners
Haldu Group IMPACT
Adhocdocent Westerduin Groep
SQIQ Future Groep
Anetwerk Personeelsdiensten IMW
Verhoeve Groep Quoratio
Cottus The Employment Group
Flexfactory Actual Leader Group
Frisse Blikken Antea Participaties
Together Detachering Management van Together Detachering
Het NIC Aeves Groep
Procumulator Aeves Groep
Zorgwerk NPM Capital
Samen Professionals Aethon
Marquette Detachering Flexfactory (Actual Leader)
Eurojob Covebo (House of HR)
Olympia Morgan Stanley Tactical Value Investing
Dux International OnlyHuman Groep
Beter Werken Personeelsdiensten De Pooter
LES Zorg & Welzijn Groep
Dutch Days Axxent Groep
LevelPlus Trixxo Groep
Agilitas Group Proman

Bron: CFI

Dit artikel, geschreven door Flexmarkt-redacteur Arthur Lubbers, zal ook worden gepubliceerd in het eerstvolgende nummer van Flexmarkt, die volgende week verschijnt. Deze editie staat in het teken van de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2020, die dan ook zal worden gepubliceerd. Nog geen abonnee van Flexmarkt?

 

Over Auteur

Reageer